Max II

Upoznajte Maxa, doživotnog gradonačelnika koji sugrađane pozdravlja lavežom, a da se i maziti

P. N.

foto: Instagram

foto: Instagram

Krajnji cilj gradonačelnika Maxa II je pomoći svijetu da postane bolje mjestoGradonačelnik Max II iz Idyllwilda u Kaliforniji sjedi u stražnjem dijelu svog kamioneta, nosi kravatu i šešir te šalje pozdrave mještanima tako što – laje.


Max nije običan gradonačelnik – on je pas. Zlatni retriver, čije je puno ime Maximus Mighty-Dog Mueller II, gradonačelnik je grada u Južnoj Kaliforniji od 2014. godine.


2012. godine neprofitna organizacija Idyllwild Animal Rescue Friends vodila je kampanju u kojoj je svaki stanovnik mogao nominirati svoje kućne ljubimce, a birači su platili donaciju u iznosu jednog dolara za glasovanje.
Prihod je bio namijenjen za spašavanje životinja, a na izborima je prikupljeno 31.000 dolara. Max se borio za mjesto gradonačelnika s 13 pasa i dvije mačke te je osvojio dvije trećine glasova, piše ABC News.


Njegova vlasnica Phyllis Mueller, kaže da su ona i njezin suprug žestoko vodili kampanju, ali su također napisali ček od 20.000 dolara.


“Mislila sam da bi bilo zabavno da moj pas bude gradonačelnik”, kazala je Mueller. “Od vas je zatraženo da platite dolar za glasovanje i ohrabreni ste da kupite izbore”, dodala je.


Max je bio stari pas kad je preuzeo dužnost i preminuo je u roku od dvije godine. Phyllis Mueller je posvuda tražila pravog nasljednika i kaže da je, kad je prvi put srela Maxa II, bilo očigledno da bi trebao biti gradonačelnik.Bio je mladi ´političar´ koji je počeo raditi u dobi od samo 11 tjedana, a na trećim izborima imenovan je doživotnim gradonačelnikom, piše ABC News.


Gradonačelnik Max II i njegovi zamjenici (dva druga zlatna retrivera) obilaze gradske događaje i festivale, odlaze u lokalne bolnice i škole, pa čak i kućne pozive onima u potrebi.


“Kada ljudi pitaju kojoj bi stranci pripadali, uvijek kažem da bi bili neovisni”, šali se Mueller. Krajnji cilj gradonačelnika Maxa II je pomoći svijetu da postane bolje mjesto.