Krive su serije online

Unatoč kritikama da su razvratna generacija, milenijalci rijetko stupaju u spolne odnose: Draži im je Netflix

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Unatoč tome što je riječ o generaciji koja svoje partnere uglavnom upoznaje online, ova generacija umjesto seksa, češće bira  gledanje filmova i igranje igricaPrema istraživanju objavljenom u časopisu “Archives of Sexual Behaviour”, milenijalci se unatoč uvriježenom mišljenju starijih generacija, vrlo slabo odlučuju na spolne odnose. 


Milenijalce karakterizira osjetljivost, tolerantnost, ekološka osviještenost, informatička pismenost i valjda najpoznatije  – Netflix i Tinder. 


Milenijalci, osobe rođene između 1980-ih i 2000. godine, često se nazivaju i “Petar Pan generacija” koja kasnije odlazi iz obiteljskih domova i kasnije se osamostaljuje, zbog čega svoj seksualni život ranije stavlja na pauzu.
Prema Urban Dictioneryju, postoje “dva krila” ove generacije. Prvi su Generacija Y (rođeni između 1981. i 1991. godine) i generacija Z (rođeni između 1991. i 2001. godine).


Manje aktivni od vršnjaka iz šezdesetih godina


Istraživanje je otkrilo da mladi između dvadesete i dvadeset i četvrte godine češće prijavljuju da nisu imali seksualne partnere od osamnaeste godine, za razliku od njihovih vršnjaka tijekom šezdesetih godina. 


Istraživanje u kojem je sudjelovalo 27 tisuća ispitanika otkriva da više od 15 posto ispitanih milenijalaca kaže da nisu imali seksualni odnos od svoje osamnaeste godine, za razliku od 6 posto onih koji su se od takvih odnosa suzdržali u istoj dobi, tijekom šezdesetih. 


Jedan od voditelja istraživanja, Ryne Sherman s floridskog Sveučilišta Atlantic, izjavljuje da su rezultati u suprotnosti s vjerovanjima da je generacija milenijalaca seksualno aktivnija uslijed čestih  upoznavanja partnera putem mrežnih aplikacija, prenosi UNILAD.


Ipak, moderna je tehnologija mladima donijela nešto drugo. Unatoč tome što je riječ o generaciji koja svoje partnere uglavnom upoznaje online, ova generacija umjesto seksa, češće bira  gledanje filmova i igranje igrica.


Draža im streaming platforma


Netflix  je u drugom kvartalu ove godine zabilježio 151 milijun korisničkih računa. Usporedbe radi, 2011. godine ih je imao 21.5 milijuna. Netflix se pretvorio u globalnu streaming platformu, na koju mnogi troše slobodno vrijeme. 


Istraživanja iz Wall Street Journala pomoću ankete (SurveyMonkey poll) otkrila je da u jednoj od četiri veze između odraslih ljudi, netko od partnera će radije odabrati streaming platformu nego li seks, barem jednom u periodu od šest mjeseci. 


36 posto ispitanih u dobi od osamnaest do trideset i osam godina kaže da bi radije odabrali Netflix nego seks, za razliku od 16 posto ispitanih koji su stariji od trideset i devet godina i jednako su odgovorili na pitanje.


Terapeutkinja Kate Moyle objašnjava zašto je to tako. “Seks se pomakao unatrag na našoj ljestvici prioriteta i predstavlja veliki izvor stresa i anksioznosti za mnoge. To znači da ne nudi uvijek pozitivu kakvu je nekada nudio, posebice kada postoji neograničena količina zabave na našim ekranima i online”, kaže za UNILAD.