Uzorni građanin

Umro je dobri grčki pekar koji je besplatno dijelio kruh izbjeglicama i migrantima

P. N.

Izvor: Brandon Stanton/Humans of New York

Izvor: Brandon Stanton/Humans of New York

U ožujku 2015. godine počeo je darivati 100 kilograma kruha dnevno velikom broju izbjeglica koje su stigle na KosGrčki pekar Dionisis Arvanitakis, koji je besplatno dijelio kruh izbjeglicama i migrantima pristiglim na grčke otoke, preminuo je jučer u 77. godini života.


Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker iskazao je poštovanje prema, kako je kazao, uzornom europskom građaninu koji je pokazao neuobičajenu darežljivost i suosjećanje prema stotinama unesrećenih imigranata.


“Moja Europa je ona koju simbolizira Dionisis Arvanitakis”, rekao je Juncker.
Arvanitakis potječe iz siromašne deseteročlane obitelji, a u 15. je godini emigrirao u Australiju. Kasnije se vratio u Grčku i ostao živjeti na otoku Kos gdje je 1970. godine otvorio pekaru od svoje ušteđevine.


U ožujku 2015. godine počeo je darivati 100 kilograma kruha dnevno velikom broju izbjeglica koje su stigle na Kos.


“Moj otac je bio poljoprivrednik i imao sam osmero braće i sestara. Otišao sam u Australiju kad sam imao petnaest jer moja obitelj nije imala što za jesti. Bio sam na brodu četrdeset dana. Kad sam stigao tamo, nisam mogao naći posao, nisam govorio engleski, i morao sam spavati na ulici, znam kako je to. Zato svakodnevno vozim kombi do luke i dajem kruh izbjeglicama.


Moj sin je moj poslovni partner. Kaže, ‘Tata molim te. U redu je pomoći. Ali ne svaki dan.’ Ali još uvijek idem svaki dan jer znam kako je to kad nemaš ništa”, ispričao je Arvanitakis fotografu Brandonu Stantonu, voditelju projekta Humans of New York, tijekom Stantonova posjeta Grčkoj.