Podržali ju učitelji diljem svijeta

Učiteljica naučila učenike lekciju o emocionalnoj prtljazi: “Plakali su dok su čitali s papira”

P. N.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

"Ova vrećica visi na mojim vratima kako bih ih podsjetila da svi imamo prtljagu. Ostavit ćemo ju na vratima. Kad su izlazili iz učionice, rekla sam im da nisu sami, da su voljeni i da čuvamo jedni drugima leđa"Učiteljica iz Oklahome u SAD-u svoje je učenike naučila snažnoj emocionalnoj lekciji koju neće tako lako zaboraviti.


Karen Loewe predaje učenicima sedmih i osmih razreda već 22 godine, ali njezin najnoviji pothvat na nastavi najsjajniji je trenutak njezine obrazovne karijere.


Za svoj šesti dan nastave u Collinsville Middle School, odlučila je isprobati novu vježbu empatije sa svojim učenicima pod nazivom “The Baggage Activity”.
Kad je ustanovila da je njena učionica siguran prostor za izražavanje i poštovanje, upitala se što emocionalna prtljaga znači učenicima. Zatim ih je zamolila da napišu neku svoju emocionalnu prtljagu, a budući da od njih nije bilo traženo da napišu imena, svoje su probleme mogli opisati rasterećeno.


Djecu je zamolila da naizmjence čitaju ono što su napisali njihovi kolege, a svi su dobili priliku da se identificiraju.


“Nikada nisam bio toliko dirnuta do suza kao kad su se ta djeca otvorila i svoje probleme podijelila s razredom”, napisala je Loewe u postu na Facebooku.


“Stvari poput samoubojstva, roditelja u zatvoru, droge u njihovoj obitelji, da su ih roditelji ostavili, smrt, rak, gubitak kućnih ljubimaca i dalje i dalje. Djeca koja su čitala plakala bi jer je ono što su pročitali bilo teško.Bio je to emocionalno iscrpljujući dan, ali čvrsto vjerujem da će moja djeca suditi nešto manje, voljeti malo više i da će brže oprostiti”, dodala je učiteljica.


Otkako je pisala o svojoj vježbi na Facebooku, njezin je post podijeljen više od 500 000 puta, a nastavnici iz cijelog svijeta razgovarali su s njom o provođenju sličnih aktivnosti u vlastitim učionicama.“Ne prekidaju se niti ružno razgovaraju međusobno. Nisu nepristojni. To je potpuno, potpuno promijenilo način na koji postupaju jedni prema drugima. Voljela bih da sam ovo učinila prije godina”, kazala je za Today.


Loewe se pobrinula da sve ispovijesti zadrži u plastičnoj vrećici kako njezini učenici ne bi uskoro zaboraviti na empatiju. 


“Ova vrećica visi na mojim vratima kako bih ih podsjetila da svi imamo prtljagu. Ostavit ćemo ju na vratima. Kad su izlazili iz učionice, rekla sam im da nisu sami, da su voljeni i da čuvamo jedni drugima leđa”, zaključila je Loewe u svom postu na Facebooku.