Gušti su gušti

U Švedskoj se otvara “Muzej odvratne hrane”. Umjesto ulaznice, dobit ćete – vrećicu za povraćanje

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Na "meniju" će se naći proizvodi iz cijeloga svijeta poput juhe od ptičjeg gnijezda, bikova penisa, mravlje larve ili prženih domaćih zamoraca, a cilj je da posjetitelji razmisle o tome što određenu hranu za njih čini odvratnom, dok neku drugu takvom ne smatraju.Cilj je muzeja koji se otvara krajem listopada posjetiteljima pružiti uvid u različitu neobičnu hranu, odbojnog porijekla, izgleda ili mirisa.


Na “meniju” će se naći proizvodi iz cijeloga svijeta poput juhe od ptičjeg gnijezda, bikova penisa, mravlje larve ili prženih domaćih zamoraca, a cilj je da posjetitelji razmisle o tome što određenu hranu za njih čini odvratnom, dok neku drugu takvom ne smatraju.


– Želim da ljudi razmisle što smatraju odvratnim i da shvate da se to odvratno nalazi u oku promatrača. Obično smatramo takvim ono s čime nismo upoznati, dok na jela s kojima smo odrastali obično nisu odvratna, neovisno o tome što bi ona bila, objašnjava za The Washington Post osnivač muzeja Samuel West.
West, koji je osnivač i švedskog Muzeja gubitaka, kaže da odabrana hrana predstavlja mnoštvo kultura tako da se posjetitelji mogu i začuditi kada među “odvratnom” hranom pronađu neki domaći specijalitet.


– Nastojim sve tretirati na isti način, i zbog toga sam mislio da će biti interesantno dok radimo – uperiti leću i natrag prema nama, rekao je West. Naime, među odabranom se hranom nalazi i nešto od klasične švedske trpeze koja će strancima slabijeg želuca vjerojatno biti -odvratna.


West se nada da će upravo ta komponenta brojne “odvratne” hrane na jednom mjestu potaknuti posjetitelje da razmisle o tome što je zapravo u cijeloj priči odvratno.


– Je li zbilja toliko gadno pojesti skakavca ako jedemo slaninu? Ili je li odvratno jesti zamorce ako redovito jedemo govedinu, pita se West.