Branko Žgaljardić ima neobičnu naviku

U šezdesetoj godini skače u more s 15 metara visine

Marina Kirigin

Skok s dizalice ovom 70-postotnom invalidu, viceprvaku svijeta i europskom prvaku u full kontaktu pomaže da ubrza cirkulaciju. Formu održava trčanjem i plivanjemPRELUK  Ima onih koji bez dnevne doze adrenalina ne funkcioniraju, kojima je neophodan bar jedan dnevni izazov, hodanje po rubu provalije, vjetar u kosi, avantura, jedan skok u nepoznato… Drugi su pak »ziheraši«, ni ne razmišljaju o tome kako da im krv počne brže kolati venama, vole staložene, mirne, uobičajene situacije koje ih neće previše uzbuditi. Takav zasigurno nije šezdesetogodišnji Branko Žgaljardić.


Nekadašnji dvostruki viceprvak svijeta i prvak Europe u full kontaktu, koji je trima hicima pogođen u pucnjavi u nekadašnjem diskoklubu Mimi, zbog čega je danas 70-postotni invalid, na Preluk, kaže, stiže po svoje zdravlje. Jednom do dva puta mjesečno skače na lastu s 15-metarske visine, odnosno s vrha dizalice za barke, u prelučki zaljev. Po svoje osvježenje i dozu adrenalina dolazi i zimi, a to je učinio i jučer pred brojnim kupačima koji su na prvi pogled bili izbezumljeni kada su ugledali čovjeka kako se spretno penje prema vrhu lučke dizalice.


Dječak u moru, vidjevši Žgaljardića, samo je izustio: »Ma nije moguće?! Što će ovaj gospodin skočiti? Koliko ima godina?«.

   – Zašto skačem? Dobivam injekcije za smirenje već niz godina zbog činjenice da sam propucan s dva metka u glavu i jedan kroz nogu. Znate li još nekog koji je preživio nakon što je dobio dva metka u glavu? Skok s dizalice pomaže mi da razbijem tu injekciju, ubrzam cirkulaciju. Drugim riječima, to je skok za moje zdravlje i održavanje kondicije – govori viceprvak svijeta i europski prvak iz 1978. i 1979. godine koji je i danas u vrlo dobroj fizičkoj formi, te redovito trči i pliva.


   Je li ga strah visine ili da skok u more duboko svega dva i pol – tri metra ne pođe po zlu, Žgaljardić kaže da mali strah postoji, no svaki put kada se popne nastoji ne gledati dolje, već što prije skočiti.


   – Što više gledaš, to ti se čini da je i visina veća, zato ne gledam, samo skočim – zaključuje 60-godišnjak.