Sretan rođendan!

U ovoj zemlji imaju posebno računanje vremena: Djeca rođena prošle godine već slave – drugi rođendan

Portal Novilist.hr

Svakoj bebi koja se prošle godine rodila u Južnoj Koreji, računa se da odmah nakon 1. siječnja navršava drugu godinu životu.U Južnoj Koreji postoji jedan od nama neobičnijih sustava računanja starosti. Svakoj bebi koja se prošle godine rodila u Južnoj Koreji, računa se da nakon 1. siječnja navršava drugu godinu.


Prema njihovom sustavu, stanovnici navršavaju godinu dana čim se rode.


Nakon 1. siječnja im se dodaje nova godina života. Riječ je o vrlo staroj tradiciji u državi, a zakonodavci rade na tome da ju promijene nazivajući je zastarjelom, prenosi Fox News.
Navršiti jednu godinu samim rođenjem povezuje s prastarim numeričkim sustavom iz Azije. Tamo se nekada u godine uračunavalo vrijeme koje beba provede u majčinoj utrobi.


Pojedini se znanstvenici ne slažu s navedenom teorijom, objašnjavajući da prema antičkom azijskom numeričkom sustavu, nije postojao koncept „nule“, navodeći da je upravo to glavni razlog ovog neobičnog računanja godina, doznajemo s Fox Newsa.


Washington Times prenosi priču Lee Dong Kila koji je 31. prosinca prošle godine postao otac. Njegova je kćer rođena u centru grada Daejeon u 10 sati navečer. Sretni otac je vijest objavio na društvenim mrežama, a nekoliko sati kasnije su pristigle i rođendanske čestitke.


„Sat vremena kasnije, početkom Nove godine, prijatelji su me zvali da mi čestitaju drugi rođendan moje kćerkice. Pomislio sam ‘oh da, sada ima dvije godine, iako je stara tek dva sata’.“ Zanimljivo je i da Lee ima 32 godine, ali prema južnokorejskom računanju – ima 34.