Njeguju baštinu

U danskom gradu osvanuli su – vikinški semafori

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

Grad je postavio vikinška svjetla na 17 pješačkih prijelaza u graduGrad u Danskoj slavi svoju vikinšku baštinu tako što su uobičajena svjetla zamijenili likovima povijesnih skandinavskih ratnika.


Vikinški semafori osvanuli su u danskom gradu Aarhus kojeg su u 8. stoljeću osnovali Vikinzi. Grad je postavio vikinška svjetla na 17 pješačkih prijelaza u gradu, prenosi Reality World.


Buenyamin Simsek, vijećnik odjela za prostorno planiranje grada Aarhusa, nacrtao je shemu početkom godine, a Moesgaard muzej, smješten izvan grada, udružio se s dužnosnicima kako bi tu ideju objelodanio.
Za svaki semafor koji će zasvijetliti u vikinškoj temi grad je izdvojio 150 dolara.Malo je vikinških građevina, građenih uglavnom od zemlje, drveta i kamena, opstalo. Najbolje sačuvane su okrugle utvrde podignute tijekom vladavine Haralda I (Bluetooth), krajem 10. stoljeća, na strateškim točkama oko Fyrkat (istočni Jutland), Trelleborg (Zeland) i Nonnebakken (Funen). Ova utvrđena naselja bila su okružena kružnim nasipima promjera 120 metara, širokim 12 metara i uzdignutim na visinu od 4 metra, piše Nordic Point.


Tvrđava Fyrkat obuhvaćala je 16 velikih zgrada s domaćinskim četvrtima, gdje je živjelo vjerojatno između 800 i 1.000 ljudi. U blizini mjesta gdje se nalazila tvrđava, sada se nalazi replika vikinške farme, uključujući kuće i gospodarske zgrade.