Lažna slika prosvjednika

Twitter i Facebook uklonili lažne račune kineske vlade: Plaćali su za fake news

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tvrtka je priopćila kako ima dokaze da su računi dio koordinirane državne podrškeNakon što je Hong Kong doživio jedan od svojih najvećih prosvjeda, izbio je rat na društvenim medijima između Kine i američkih tehnoloških tvrtki zbog toga što kineski mediji pod pokroviteljstvom države koriste društvene medije za širenje dezinformacija i lažnih vijesti o prosvjednicima.


U ponedjeljak su Twitter i Facebook, koji su u Kini blokirani, ali koji su slobodno dostupni u Hong Kongu, uklonili račune za koje kažu da dolaze iz Kine, a koji su okarakterizirali hongkonške prosvjednike kao nasilne. Twitter je rekao da su mnogi računi za pristup Twitteru koristili virtualne privatne mreže ili VPN-ove, piše Voice of America.


Twitter je objavio da je srušio više od 900 računa koji su “namjerno i konkretno pokušavali sijati politički nesklad u Hong Kongu”. Tvrtka je priopćila kako ima dokaze da su računi dio koordinirane državne podrške.
“Svi su računi obustavljeni zbog niza kršenja naših pravila o manipulaciji platformom”, objavio je Twitter na blogu.


Facebook je priopćio kako ga je Twitter obavijestio o problem te kako su i oni uklonili račune i stranice povezane s kineskom vladom.


Iz Twittera dodaju kako su također zabranili medijsko oglašavanje na svojoj platformi nakon što su kineski državni mediji postavili oglase na Twitter.


Portal Buzzfeed News pronašao je na Twitteru 50 oglasa koje su postavili kineski državni odjeli koji su prosvjednike prikazali kao nasilne protivnike Kine, a jedan plaćeni tweet China Dailya prikazuje  prosvjednika s Molotovljevim koktelom i američkom zastavom.