"GayCoin"

Tužio Apple jer je zbog njih postao gay: “Promjene su mi uzrokovale moralnu i mentalnu štetu”

P. N.

FOTO iStock

FOTO iStock

oj se život pogoršao i više nikada neće biti normalan. Apple me manipulacijom gurnuo u homoseksualnost", kaže podnositelj tužbe.Jedan je Rus podnio tužbu protiv kompanije Apple na temelju “moralne štete” u kojoj tvrdi da je zbog aplikacije na iPhoneu postao gej, piše australski News. Tužbu je podnio na sudu u Moskvi gdje traži odštetu od jednog milijuna ruskih rubalja (malo više od stotinu tusuća kuna), nakon incidenta koji mu se dogodio ovog ljeta. Tada mu je kroz aplikaciju stigla kriptovaluta “GayCoin”, umjesto Bitcoina kojeg je naručio.


Njegov odvjetnik,  Sapizhat Gusnieva tvrdi da je slučaj vrlo ozbiljan i da je njegov klijent bio preplašen te da je patio. “GayCoin” je stigao uz poruku: “Ne osuđuj dok ne isprobaš”.


“Pomislio sam, iskreno, kako mogu osuditi nešto bez da pokušam? Odlučio sam probati istospolnu vezu. Sada imam dečka i ne znam kako to objasniti mojim roditeljima. Moj se život pogoršao i više nikada neće biti normalan. Apple me manipulacijom gurnuo u homoseksualnost. Promjene su mi uzrokovale moralnu i mentalnu štetu”, kaže podnositelj tužbe.
Gusnieva kaže da američki tehnološki gigant ima “odgovornost prema svojim programima” unatoč tome što se navodna razmjena dogodila na aplikaciji treće strane.


News prenosi da je homofobija raširena u Rusiji, gdje se prijavljuju kršenja prava i napade na LGBT zajednicu. Moskva je 2013. godine uvela zakon protiv “gej propagande” koja službeno brani “promociju netradicionalnih životnih stilova maloljetnicima”, a neslužbeno brani aktivizam LGBT zajednica.


Appleovi predstavnici u Rusiji nisu odgovorili na upite novinara za komentar.