Koristan trik

Turist koji je preživio nekoliko sati u moru kune se u genijalan trik: “Traperice su mi spasile život!”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Nakon što je pao s jedrilice, njemački je turist iskoristio trik američke ratne mornarice. Njemački turist Arne Murke (30), pao je s jedrilice dugačke 12 metara na kojoj je bio sa svojim bratom. U more je pao 28 kilometara udaljen od zaljeva Tolaga. Braća sa sjevera Njemačke, dostavljala su jedrilicu iz Aucklanda za Brazil. Ploveći južno od Novog Zelanda, našli su se u nezgodnim pomorskim uvjetima. Olabavljeni konop što drži jarbol, uzrokovao je zamah buma (lantine) jedrilice koji je prevrnuo Arnea preko palube, prenosi News. 


Unatoč naporima njegovog brata da mu dobaci prsluk za spašavanje, more ga je odvuklo dalje od jedrilice. Arne je zatim pokušao trik koji je naučio od specijalne postrojbe američke ratne mornarice, Navy Sealsa. Uspio je pretvoriti traperice u sredstvo spašavanja. 


“Srećom, znao sam za trik s trapericama. Bez traperica, ne bih danas bio ovdje, zaista su mi spasile život. Vidio sam trik prije mnogo godina i uvijek sam razmišljao, ako padnem bez prsluka za spašavanje, iskoristit ću ga. Duboko sam udahnuo, skinuo traperice i napravio čvorove na nogavicama. Zatim sam napuhao traperice – zamahnuvši njima preko morske vode i gurnuo ih pod vodu. Napravio sam improvizirani prsluk za spašavanje” objašnjava Arne za News.
Arne objašnjava da je posao isporuke jedrilice u Južnu Ameriku nastao zbog cilja skupljanja novca za njegovu desetomjesečnu kćerku, koja s njegovom curom živi na Filipina. “Dok sam bio u moru, samo sam razmišljao o tome da ne mogu ostaviti kćer bez oca. To mi je bila najveća motivacija. Postajalo mi je hladno i noge su mi se tresle. Morao sam stalno ponovno napuhavati traperice jer su gubile zrak. Postojao je trenutak kad sam zaista mislio da ću umrijeti, ako se iskoristim svu svoju energiju”, prenosi australski News. 


Nakon što je proveo tri sata u moru, Arnea su opazili iz helikoptera kojim su ga tražili iz spasilačke službe. U potrazi je sudjelovala i Obalna straža te ratno zrakoplovstvo. “Dva puta su mi bili vrlo blizu, ali me nisu vidjeli. Počeo sam sumnjati da će se ikad vratiti po mene. Nakon dvadeset minuta, ponovno sam vidio helikopter i tad su mi spustili uže”. 


Braća se trenutno nalaze u Gisbornu, gdje je viđen trup jedrilice koji je dovučen u lokalnu marinu. Arne kaže da će tražiti posao na Novom Zelandu. “Želim zahvaliti svima koji su me spasili, napravili su odličan posao i vrlo sam im zahvalan”, izjavio je Arne koji dodaje da ga ovo neugodno iskustvo neće odvratiti od mora. “Znam za rizik, ali nisam uplašen. U budućnosti ću više paziti, a nikad ne bih rekao da više neću na more ili da sam previše preplašen”, kaže Arne za News.