Riječki majstor filma

Trsat i Korzo nikad nisu bili bajkovitiji: Pogledajte sjajne video uratke Petra Trinajstića

Bojana Guberac

Riječki majstor fotografije i filma - Petar Trinajstić

Riječki majstor fotografije i filma - Petar Trinajstić

Za svoj rad primio je u zemlji i inozemstvu stotinjak nagrada i priznanja kao redatelj, scenarista, filmski snimatelj i fotograf. Nosilac je stručnog zvanja “Majstor filma”. Danas gotovo da ne postoji zemlja svijeta u kojoj nema neke njegove fotografije, filmskog uratka ili knjige.Zvuci skladbe Johanna Straussa Na lijepom plavom Dunavu itekako su prepoznatljivi, a Trsat nije nikad bio bajkovitiji s dodanim notama.Da je Čajkovski vidio Trinajstićev uradak Kišno predvečerje na Korzu, vjerojatno bi se složio da je Rijeka najljepša kišna ljepotica, a Korzo plodno tlo za njegov Cvjetni valcer.Petar Trinajstić, rođen je u Vrbniku 1946. godine. Prve fotografije snimio je još kao učenik osnovne škole u Vrbniku, a druženje s fotografijom nastavlja kao srednjoškolac u Rijeci. Ozbiljnije se počeo baviti filmom i fotografijom kao student Visoke industrijsko pedagoške škole u Rijeci 1970. godine.


Tada film i fotografiju doživljava prije svega kao suvremeno nastavno sredstvo u procesu obrazovanja te snima prve ergodidaktičke filmove i serije dijapozitiva za nastavne potrebe. Uz to, više filmskom kamerom a manje fotoaparatom, bilježi značajne promjene u dokolici osobito u Vrbniku, na otoku Krku i u Brodogradilištu 3. MAJ gdje je zaposlen u Centru za obrazovanje kadrova.


Od 1969. godine član je Kino kluba Liburnija film, a 1971. godine prelazi u Kino- foto kluba Jadran 3. MAJ od kada počinje aktivnije snimati i eksperimentalne, neprofesionalne filmove koji su vrlo zapaženi na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu.Na preporuku profesora Tanhofera sa Filmske akademije u Zagrebu 1978. godine započinje suradnju sa Jadran film Zagreb, tada vodećom profesionalnom filmskom kućom u Jugoslaviji, u ulozi filmskog redatelja i scenariste.


Od 1991. godine intezivnije se bavi fotografijom te objavljuje brojne autorske fotomonografije u kojima je autor koncepta, teksta, fotografija i dizajna. U više navrata bio je član komisije za izbor scenarija za dugometražne igrane filmove kao i za kratke filmove te član komisija za predikatizaciju filmova te član žirija na filmskim festivalima i fotografskim izložbama i natječajima.


Više o Petru Trinajstiću i njegovim radovima možete pogledati i saznati na njegovoj web stranici.