Istraživanje

Tinejdžerska prijateljstva igraju puno važniju ulogu u zrelim romantičnim odnosima od veza

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Istraživači su identificirali sposobnosti oblikovanja i održavanja prijateljstva kao ključnih sastojaka za predviđanje kasnijeg zadovoljstva romantičnim životomRomansa i prvi ´dejtovi´ obično su jedan od glavnih fokusa tinejdžerskih umova.


Tinejdžerske godine, naposljetku, označavaju početak romantične privlačnosti i vrijeme za početak istraživanja upoznavanja, romantike i seksa. Štoviše, ta se iskustva često smatraju simbolima statusa adolescenata, s češćim spojevima i seksualnim iskustvima kao oznakama većeg društvenog položaja.


Osim potencijalnog naleta popularnosti tijekom tinejdžerskih godina, koliko su korisna ta iskustva za dugoročni romantični uspjeh? Nedavna istraživanja sugeriraju da su ona manje važna nego što to tinejdžeri misle, piše Psychology Today.
U istraživanju koje je ispitivalo 165 tinejdžera u dobi od 13 do 30 godina, otkriveno je da su ključni prediktori romantičnog zadovoljstva životom u dobi od 27 do 30 godina bili povezani s njihovim adolescentskim iskustvima s prijateljstvima za razliku od romantičnih odnosa.


Identificirane su sposobnosti oblikovanja i održavanja prijateljstva kao ključnih sastojaka za predviđanje kasnijeg zadovoljstva romantičnim životom. Budući da su adolescentske romantične veze više kratkotrajne od prijateljstava, prijateljstva mogu ponuditi tinejdžerima bolje prilike za razvijanje socijalnih vještina potrebnih za romantične odnose odraslih.


Možda je čak i više zapanjujuće to što se nekoliko tipova romantičnih iskustava tijekom adolescencije nije pokazalo prediktorom dugoročnog romantičnog zadovoljstva. Romantična iskustva adolescenata, uključujući zadovoljstvo romantičnim vezama, seksualna iskustva, broj ranijih partnera i fizička privlačnost nisu imali veze s dugoročnim romantičnim zadovoljstvom.


To ne znači da romantična iskustva tijekom adolescencije nisu važna. Umjesto toga, određene vrste romantičnih iskustava i konteksta odnosa mogu imati veće dugoročne koristi od drugih. Na primjer, istraživanja sugeriraju da tinejdžeri mogu imati najviše koristi od nekoliko dubokih veza nego mnogih povremenih ljubavnih afera. Premda rano uključivanje adolescenata u romantične odnose ponekad može biti povezano s problematičnim ishodima, dosljedna (za razliku od sporadične) romantična uključenost tijekom tinejdžerskih godina povezana je s boljim budućim romantičnim vezama tijekom dvadesetih godina.


Važno je napomenuti da razvoj gore navedenih socijalnih vještina u prijateljstvu nije testiran kao prediktor trenutnog angažmana romantičnih odnosa, niti trenutne kvalitete romantične veze. Umjesto toga, to je bio pokazatelj kako mladi osjećaju njihov cjelokupni romantični život, bez obzira na to jesu li trenutno u vezi. Stoga, uspostava ključnih društvenih vještina u prijateljstvu ne samo da može pomoći mladima da budu uspješni u budućem odnosu, nego će se osjećati dobro i kada nisu u odnosu.


Unatoč ponekad opsesivnoj fiksaciji na prikupljanje romantičnih iskustava tijekom adolescencije, tinejdžerima je možda bolje da teže prijateljstvu kako bi u budućnosti iskoristili prednosti romantičnog zadovoljstva.