Guinnessova knjiga

Tinejdžer ušao u najpoznatiju knjigu rekorda: Njegov crtež šalje vrlo jasnu poruku svim generacijama

Portal Novilist.hr

FOTO/Facebook, Guinness

FOTO/Facebook, Guinness

Tinejdžer je crtežom upozorio na važnost očuvanja prirode i okoliša, a usput je prikupljao sredstva za humanitarnu akciju. Tinejdžerski umjetnik sa Cipra, postavio je Guinnessov svjetski rekord kada je napravio crtež ukupne površine od 323 kvadratna metra, doznajemo s portala UPI.


Guinness kaže da je autor crteža, Alex Dzaghigian (17) postavio rekord u najvećem crtežu pojedinca kada je stvorio ogromnu sliku kornjače okružene plastičnim otpadom. Slika je nastala tehnikom ugljena, a za dovršetak je trebalo tri dana, prenosi Guinness. 


“Na crtežu je prikazana kornjača koja je jela plastičnu vrećicu, što se često događa jer ih pomiješaju s meduzama”, rekao je Dzaghigian.
“Potrebne su stotine godina da se plastika razgradi, ovisno o vrsti plastike. Vrlo često morski životi postaju zarobljeni u mreže i plastične vrećice. Vrlo često, morski život uzima tu plastiku i završi kao hrana za ljudsku potrošnju”, rekao je.“Važno je očuvati i zaštititi okoliš jer je stopa njegovog uništenja tragična, a posljedice će utjecati ne samo na more, već i na ljudska bića i cjelokupni ekosustav”, kazao je Dzaghigian, a prenosi UPI.


Dzaghigian je nacrtao crtež u Engleskoj školi u Nikoziji, koju i sam pohađa.


Tinejdžer, čiji je pokušaj obaranja rekorda prikupio sredstva za Ciparsku udrugu za zaštitu morskih puteva i Greenpeace, kaže da je koristio mrežni sustav kako bi mapirao crtež i osigurao da ne ostavlja previše praznog prostora, što bi ga diskvalificiralo iz natjecanja.“Bila su tri cilja prilikom mog pokušaja: prvo, za podizanje svijesti o onečišćenju mora. Drugo, prikupljanje sredstava za Ciparsku udrugu za zaštitu morskih puteva i Greenpeace i treće, za osobni uspjeh, da bih promovirao svoju umjetnost na jedinstven način”, izjavljuje Dzaghigian za Guinness.