Crveni popis

Tiho izumiranje: Žirafe dodane na popis ugroženih vrsta

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Ovo je tiho izumiranje. Neke populacije broje manje od 400 žirafa. Više su ugrožene od bilo koje gorile, ili gotovo bilo kojeg velikog sisavca na svijetuDvije podvrste žirafa službeno su dodane na popis ugroženih životinja te se smatra da su pod prijetnjom izumiranja.


Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), broj žirafa na planeti pao je za 40 posto u samo tri desetljeća.


Kao rezultat toga, sada su u kategoriji „ranjivih“ na Crvenom popisu ugroženih vrsta, piše Powerful Mind.
Ukupno postoje četiri vrste žirafa i devet podvrsta. Nisu sve u opasnosti, ali svima prijeti opasnost od krivolova.


Dvije podvrste na popisu ugroženih vrsta su kordofanske i nubijske žirafe, iako se i druge vrste žirafe bore za očuvanje vrste, osobito u slučaju krivolova.


Zaklada za očuvanje žirafa procjenjuje da u cijeloj Africi ima manje od 100.000 žirafa.


Glavni čimbenici koji negativno djeluju na razvijanje populacija žirafa uključuju rudarstvo, poljoprivredu, krivolov i izgradnju u Africi. Kako prirodna staništa opadaju, tako i populacije žirafa slabe.


Krivolov je posebno gorući problem, a neka sela ubijaju žirafe radi mesa.


Osim toga, mnoge žirafe su zaklane zbog njihovih repova, koji se smatraju statusnim simbolom te se u nekim kulturama koriste kao miraz.


– Može zvučati šokantno da se trenutno tri od devet podvrsta sada smatraju kritično ugroženima ili ugroženima, ali već nekoliko godina alarmiramo javnost”, kaže Julian Fennessy iz Posebne Komisije za preživljavanje IUCN-a.


Prema riječima Julian Fennessy, upravo je nedostatak svijesti u velikoj mjeri šteti žirafama.


– Apsolutno sam zapanjena što nitko nema pojma. Ovo je tiho izumiranje. Neke populacije broje manje od 400 žirafa. Više su ugrožene od bilo koje gorile, ili gotovo bilo kojeg velikog sisavca na svijetu, rekla je za magazin Smithsonian.