Kažu da nije cenzura

Svećenik izbacio iz školske knjižnice Harryja Pottera. Savjetovao se s egzorcistima

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Cilj je promocija angažirane, kvalitetne literature i uživanja u čitanju u nadi da će izgraditi vještine i znanje učenika"Učenici Katoličke škole svetog Edwarda u američkom gradu Nashville više ne mogu posuditi popularne knjige o Harryju Potteru iz školske knjižnice.


Župnik Dan Reehil navodi kako su knjige uklonjene iz knjižnice zbog njihovog sadržaja, prenosi Tennessean.


“Ove knjige predstavljaju magiju i dobra i zla, što nije istina, ali u stvari je pametna obmana. Prokletstva i uroci korišteni u knjigama su stvarne psovke i čarolije; koje kad ih čovjek pročita, riskiraju uvođenje zlih duhova u osobu koja čita tekst “, kaže Reehil te dodaje kako je savjetovao nekoliko egzorcista iz Sjedinjenih Država i Rima koji su preporučili uklanjanje knjiga.
“Svaki župnik ima kanonske ovlasti donošenja takvih odluka za svoju župnu školu”, rekla Rebecca Hammel, nadzornica škola katoličke biskupije Nashville.


“U njegovoj nadležnosti da djeluje na taj način”, dodaje Hammel koja ne smatra da su napravili cenzuru takvim potezom već da se se samo potrudili da je u školskoj knjižnici materijal koji odgovara onome što se uči na satu.


“Cilj je promocija angažirane, kvalitetne literature i uživanja u čitanju u nadi da će izgraditi vještine i znanje učenika”, rekla je.