#BallanceForBetter

Sve što možda niste znali o Međunarodnom danu žena: Od službene boje do štrajka glađu u Rusiji

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Obilježavanje Međunarodnog dana žena tradicija je stara više od sto godina. Međunarodni dan žena slavi socijalna, ekonomska, kulturološka i politička postignuća žena. Niti jedna poznata institucija ili organizacija nije samo po sebi zaslužna za ovaj dan. Dan žena je međunarodni rođendan postignuća žena, iza kojeg stoje mnoge institucije, organizacije i dobrotvorne udruge, te ogroman broj pojedinačnih žena i muškaraca koji su prepoznali ravnopravnost spolova kao gorući problem u društvu. 


Prema informacijama stranice International Women`s Day (IWD), službena boja Dana žena je – ljubičasta. 1908. godine, Socijalna i politička unija za žene u Velikoj Britaniji kombinirala je ljubičastu, zelenu i bijelu boju kao simbol ravnopravnosti žena. Ljubičasta je simbolizirala pravednost i dostojanstvo, a zelena nadu. Tada korištena bijela boja predstavljala je čistoću, ali je u modernije vrijeme pojam “čistoće” odbačen kao “kontroverzni koncept”.


Marš žena u New Yorku i Konferencija u Kopenhagenu


U vrijeme turbulencija i industrijalizacije, Međunarodni dan žena se promatra od početka 20. stoljeća. 1908. godina je poznata po maršu koji je okupio 15.000 žena u New Yorku koje su prosvjedovale zahtijevajući kraće radne sate, bolje plaće i pravo glasa. Sljedeće godine, s Deklaracijom američke socijalističke strane, prvi Nacionalni dan žena obilježavao se 28. veljače. Taj je datum korišten sve do 1913. godine. 
1910. godine dogodila se druga Međunarodna konferencija ženskih radnica u Kopenhagenu. Clara Zetkin, vođa Ženskog ureda socijalno – demokratske stranke u njemačkoj, predložila je nekoliko zahtjeva. Predložila je da se svake godine u svijetu treba ustanoviti Dan žena da bi se želje za njihovim pravima jasnije izrazile. Konferencija je okupila više od 100 žena iz 17 različitih država, predstavljajući unije, socijalističke stranke, sindikate žena i tri žene koje su prve u povijesti izabrane u finskim Parlament. Odluka o Međunarodnom danu žena usvojena je 1911. godine nakon što je jednoglasno usvojena na Konferenciji, objavljuje IWD.


Štrajk žena oko 1940., Flickr


Štrajk žena oko 1940., FlickrIste je godine po prvi put u povijesti obilježen Međunarodni dan žena – u Austriji, Njemačkoj, Danskoj i Švicarskoj na datum 19. ožujka. Više od milijun žena i muškaraca sudjelovalo je u skupovima koji su promovirali pravo žena na rad i pravo žena na glasanje. Niti tjedan dana kasnije, u New Yorku je u požaru u tvornici, živote izgubilo više od 140 žena, mahom talijanskih i židovskih imigrantica. Događaj je u fokus američkog Kongresa stavio radne uvjete i zakone, po kojima rade žene. 


Prvi svjetski rat i štrajk u Rusiji


Žene u Rusiji su prvi put obilježile Međunarodni dan žena, posljednje nedjelje u veljači 1913. godine. Nakon toga je odabran 8. ožujka kao datum svakog sljedećeg Dana žena. Ratne godine su obilježile kampanje za mir, a žene diljem Europe su sudjelovale na skupovima protiv rata te u znak solidarnosti žena. Sylvia Pankhurst je uhićena u trenutku kad je krenula održati govor na londonski Trafalgar Square. Sylvia je bila kćerka Emmeline Pankhurst, sufražetkinje koja je osnovala Žensku socijalnu i političku uniju (WSPU) u Engleskoj.  


Posljednje nedjelje u veljači 1917. godine, žene u Rusiji su započele štrajk “kruha i mira” što je bio odgovor na dva milijuna preminulih ruskih vojnika u Prvom svjetskom ratu. Žene su nastavile sa štrajkom, a nakon 4 dana Car je bio prisiljen abdicirati, a privremena Vlada je ženama obećala pravo glasa, prenosi International Women`s Day.


Annie Kenney & Christabel Pankhhurst, Wikipedia.jpg


Annie Kenney & Christabel Pankhhurst, Wikipedia.jpgPrvo međunarodno priznanje


Ujedinjeni narodi su prvi put javno priznali Dan žena 1975. godine. Dvije godine kasnije, dodali su deklaracije o “Ženama za mirovnim stolom”, a godinu dana kasnije “Žene i ljudska prava”. Tradiciju su nastavili svake godine baveći se različitim temama. Jedna od posljednjih je glasila “Obećanje je obećanje – vrijeme je za akciju koja će stati na kraj nasilju nad ženama”. Početak novog milenija, obilježila je 2000. godina koja je postala poznata po stagnaciji aktivnost povodom Dana žena, u mnogim državama. Svijet kao da je nastavio dalje i feminizam više nije bio popularan. Godinu dana kasnije, nastala je stranica International Women`s Day da bi vratila energiju i osvijestila žene na postojeći problem. 


Udruga od tada svake godine predstavlja novu kampanju. Zahvaljujući društvenim mrežama, glas se čuje još dalje, a to su prepoznali i autori stranice. U novijoj se povijesti teme označavaju popularnim “heštegovima”, a ovogodišnja tema je #BallanceForBetter.


Proslava stogodišnje obljetnice


2011. godine, Međunarodni je dan žena obilježavao stoti rođendan. Iste je godine, Barack Obama u funkciji tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ožujak proglasio “Mjesec ženske povijesti”. Pozvao je sugrađane da se osvrnu na “postignuća žena koja su oblikovala povijest države”, prenosi IWD. Iste je godine Annie Lenox povela marš preko najpoznatijeg londonskog mosta da bi podigla svijest o potrebi podrške ženama diljem svijeta. 


Feministica, novinarka i aktivistica Gloria Steinem, rekla je: “Priča o borbi žena za ravnopravnost ne pripada jednoj feministici, niti samo jednoj organizaciji. Pripada zajedničkim snagama svima koji brinu o ljudskim pravima”, prenosi IWD.