Savjet veterinarke

Sve je više onih koji svoje kućne ljubimce stavljaju na vegansku prehranu. Je li to dobro?

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Ipak, Dodd napominje kako su psi svejedi i mogu konzumirati širok izbor hrane te tako i preživjeti na veganskoj prehrani, dok je s mačkama drugačija pričaVeganstvo se kao način prehrane sve više širi po svijetu, a nova istraživanja pokazuju kako ono nije popularno samo kod ljudi, već i kod – životinja. 


Istraživanje provedeno na 3,670 vlasnika pasa i mačaka pokazalo je kako njih 35 posto zainteresirano staviti svoje ljubimce na vegansku prehranu, dok ih je 27 posto već to i učinilo, piše Independent.


Više od polovica, njih oko 55 posto, reklo je da bi trebalo ispuniti određene mjere kako bi promijenili prehranu kućnog ljubimca, poput odobrenja veterinara.
Iako mnogi vjerojatno misle kako su oni koji zagovaraju vegansku prehranu kod životinja i sami vegani, situacija je zapravo drugačija. Samo šest posto ispitanika se izjasnilo kao vegani, a 27 posto onih koji svojim ljubimcima daju vegansku prehranu iznenadilo je glavnu autoricu istraživanja, dr. Sarah Dodd. 


– Taj postotak možda zvuči kao mali broj, ali kada vidite koliko je kućnih ljubimaca uključeno u istraživanje, onda je taj broj definitivno mnogo veći nego što smo očekivali – izjavila je Dodd dodajući: – Ljudi slušaju kako je veganska prehrana povezana s manjim rizikom od raka i ostalih zdravstvenih problema. Također, raste i briga za utjecaj uzgoja životinja na okoliš.


Ipak, Dodd napominje kako su psi svejedi i mogu konzumirati širok izbor hrane te tako i preživjeti na veganskoj prehrani, dok je s mačkama drugačija priča. One su “stroge mesožderke” i ovise o hranjivim tvarima koje se nalaze u mesu, poput taurina, vitamina A i arahidonske kiseline.