Idealan najbolji prijatelj

Stručnjaci otkrili koja je idealna pasmina ovisno o vlasniku: Za one lijene, za tinejdžere, za klince…

Sanda Milinković

FOTO/leo.toycavoodle, Instagram

FOTO/leo.toycavoodle, Instagram

Prilikom odabira psa postoje mnogi čimbenici o kojima treba razmisliti.Za mnoge ljude je pas najbolji prijatelj o kojem sanjaju otkako su bili djeca. Obožavatelji pasa vjerojatno imaju problem s odabirom svog budućeg članak kućanstva iz jednostavnog razloga – apsolutno svi su divni.


Prilikom odabira psa postoje mnogi čimbenici o kojima treba razmisliti. Iako svaka pasmina vrlo brzo postaje čovjekov najbolji prijatelj, nemaju svi jednake vrline (ili mane). Različite pasmine imaju i različite potrebe, a neke bi vas mogle i iznenaditi.


Prije nego li se odlučite za neku posebnu pasminu, pažljivo istražite je li tom psu potrebna posebna dijeta, poseban režim treninga ili ima problema s disanjem. Neki psi vole biti na otvorenom čime pobjeđuju vlastitu anksioznost, a neki više vole ležati u stanu i mirnije su naravi.
Veterinarka dr. Angela Philliips (Inner West Veterinary Hospital) i voditeljica skloništa u Sydneyju, Ellie Siemsen, za News su pojasnile različite pasmine i “mješance” te razlučile koji je idealan za vas.


Za obitelji s malim klincima


“Pudlice su vrlo dobre s malenom djecom”, kaže Philips dodajući da pod pudlice spadaju i vrste maltipoo te cockapoo. Kaže da su jednostavnije za kontroliranje, manje se “linjaju” i općenito su dobrog temperamenta i prirode. Dodala je da obitelji s djecom moraju imati na umu s koliko vremena raspolažu prilikom uzimanja psa. 


“Imate li nešto poput malenog Jacka Russella, on je divan pas, ali ako nemate vremena voditi ga u park i trenirati zbog vlastitih obveza, to nije idealan pas za vas”, napominje.


FOTO/ hereforthedoods, Instagram


FOTO/ hereforthedoods, InstagramZa obitelji s tinejdžerima


Siemsen kaže da je većina pasmina odlična za obitelji sa starijom djecom, ali pas koji traži “manje brige” će se svakako odlično uklopiti u široki spektar okolnosti. Phillips kaže da su prikladnije pasmine srednje veličine pa preporučuje biglove, labradore, zlatne retrivere, boksere i labradoodle (“mješanac” labradora i pudle).


“Svi su oni divni psi, pristojne naravi, ali traže vježbanje i trčanje. Neće biti sretni ako samo sjede doma i gledaju vas dok igrate igrice”, naglašava Phillips.


FOTO/ludotaylorthebeagle, Instagram


FOTO/ludotaylorthebeagle, InstagramZa život u stanu


Phillips za gradske stanove i apartmane preporučuje pse koji su više “orijentirani na vlasnika”, poput chihuahue, maltezera, patuljastog kontinentalnog španijela i jazavčara. Preporučuje i britanskog buldoga koji zbog svog disanja ne može biti previše aktivan, posebno ljeti.


“Oni su dobri psi ako imate manji prostor vanjski prostor i šetat ćete ih isključivo na vodilici. Neće ‘pomahnitati’ u parku”, kaže.


Siemsen dodaje da bi spašeni trkački psi bili prekrasni psi za stanove pa tako izdvaja engleskog kratkodlakog hrta. Objašnjava da svi psi ne zahtjevaju trčanje, ali trebaju “mentalnu simulaciju” poput igračaka, a vole i kopati rupe kada su sami. “Najvažnije je da žele biti uključeni u vaš svakodnevni život”, zaključuje.


FOTO/tijan.kristina, Instagram


FOTO/tijan.kristina, InstagramZa lijene vlasnike


Phillips objašnjava da pojedine pasmine zbog svojih specifičnih simptoma začepljenih dišnih puteva ne udišu zrak u toliko efektivnoj mjeri poput drugih pasa.


“Psi se ne znoje pa toplinu gube disanjem ili uzdisanjem”, kaže doktorica. Pasmine s ovim sindromom su francuski, britanski i australski buldog. Istovremeno, ne odgovara im teška tjelovježba jer su u rizičnoj skupini toplinskog stresa i iscrpljenosti.


Valjalo bi ih šetati rano ujutro ili kasnije navečer, a upozorava vlasnike da ponesu bočice vode iz kojih će pošpricati tijelo psa, da mu pomognu u hlađenju.


FOTO/itsybitsyfrenchies, Instagram


FOTO/itsybitsyfrenchies, InstagramŠtenac ili odrasli ljubimac?


Ponekad se budući vlasnici pasa dvoume je li bolje uzeti štenca ili već odraslog primjerka. Phililps objašnjava da sa štencima, vlasnici moraju biti spremni izdvojiti više vremena za trening. Kaže da ih se mora učiti poslušnosti, treniranju kamo će na toalet te brojni drugi faktori.


“Ne možete okriviti štenca jer vam žvače cipele – ono ne zna za drugo”, kaže. S njome se slaže i Siemsen koja je usporedila štene s bebom. “Štenci trebaju više pažnje i brige nego stariji psi, jer su oni bebe. Stariji su psi prikladni za sve vrste ljudi”, kaže Siemsen dodajući da je poanta “uskladiti vaš životni stil s potrebama životinje te se pobrinuti da su dobar par”.


Phillips kaže da su stariji psi možda već priviknutiji, ali novi vlasnici su pod rizikom jer ne znaju njihovu pozadinu, pa tako pas možda ima neku povijest zbog koje će trebati dodatno raditi.


U svakom slučaju, pas je divan dodatak i samcu i obitelji. Bilo da s njime planirate trčati maratone ili jednostavno gledati serije, pobrinite se da je i vama i njemu lijepo i uživajte u zajedničkim trenucima. Kao što vidimo iz nebrojenih video snimki – gotovo svaki trenutak će vam biti ispunjen smijehom i odličnom zabavom.