Crvena boja i ćirilica

Srpom i čekićem na Antu Pavelića: Ustaškom vođi išaran grob u Madridu

P. N.

Izvor: Screenshot/Facebook

Izvor: Screenshot/FacebookZasad nepoznati počinitelj išarao je grobnicu ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Uz njega je na istom mjestu pokopana i supruga Mara te sin Velimir i kćer Višnja.


Spomenik Pavelića pošaran je crvenom bojom, natpisima na ćirilici te simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta ispisana je skraćenica SKOJ, a križ iznad dvaju grobnih mjesta prekrižen je crvenom bojom te je ispod njega nacrtana zvijezda petokraka.


Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”.
Iz Odbora napominju kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”.


Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.


Kako se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja s čišćenjem grobnice i uklanjanje simbola.