Bambijeva gradska avantura

Srndać zalutao u vrt na Vežici

Jelena Androić

Životinja je najvjerojatnije stigla iz šume iznad ovog dijela grada, te se, preplašena od gradske vreve, sakrila u velikom Tomašićevom vrtuRIJEKA Pojava divljih životinja u širem centru grada očito više nije rijetkost – tako, naime, ispada nakon što je ovih dana u privatnom vrtu na Vežici zaglavio jedan zalutali srndać. Životinja je, čini se, stigla iz šumovitog dijela iznad ovog dijela grada i preplašena od automobila i gradske vreve, potražila sklonište u prvoj zelenoj oazi na koju je naišla, u vrtu Mate Tomašića. A njegovih tisuću travnatih kvadrata s voćkama i živicom, premda nalikuju na »šumu«, nalaze se u sasvim urbanom dijelu naselja, pored mjesnog odbora i vežičkog vrtića.


  – Izgleda da je u vrt ušao noću jer je negdje oko 4 sata ujutro pas počeo strašno lajati. Morao sam ga zatvoriti. Iako je bio mrak, vidio sam polomljene stabljike pomidora i ribizla. No mislio sam da je u vrt upao neki pas, priča Tomašić koji se s neobičnom pričom obratio našoj redakciji. Kad se ujutro probudio, priča nam on, najprije je otišao u grad. A kad se vratio nešto iza 8 sati imao je što vidjeti.


  – Ušao sam u vrt, a kad tamo, nešto iskoči iz grma. Srndać se prepao pa počeo trčati od jedne do druge ograde, i na kraju zaglavio između dvije šipke. Imam, naime, visoku ogradu od betonskog zidića i metalnih šipki. Pozvao sam 112, a oni su poslali lovca, prepričava Mate.

  Na poziv je odgovorio lovac LD »Jelen Čavle« Bernard Vukas koji je stigao za oko sat vremena.


  – Bila je riječ o mladom srndaću, starom oko dvije godine. Uhvatio sam ga za rogove, gospodin mu je svezao noge, i uspjeli smo ga izvući. Nije bio ozlijeđen, samo mu je na mjestima gdje se izgrebao nedostajalo dlake. Stavili smo ga u auto, te sam ga odvezao na Grobnik i pustio na predjelu Čičave, objašnjava lovac. Iako se Tomašić kojeg, tvrdi, nije bilo strah, pomalo čudi kako je srndać lutao sve do grada, Vukasa ovaj scenarij nije zatekao.


  – Divljač nam je postala velik problem, pogotovo oko Kostrene gdje ima idealne uvjete za život. A zakon zabranjuje lov na 300 metara od kuća. Pa onda na cesti u okolici Kostrene godišnje stradava 5-6 životinja, kazao je lovac, te savjetovao građanima da u ovakvim i sličnim situacijama zovu lovce, službu 112 ili, ukoliko je došlo do prometnog udesa, policiju.