Kakva uspomena

Srednjoškolka s obiteljskog izleta kući donijela neprocjenjiv fosil. Pripada strašnom megalodonu

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Srednjoškolka je u pijesku pronašla fosil megalodona, a planira ga čuvati u posebnoj kutijiPrije nekoliko milijuna godina, megalodon je bio definitivno najstrašniji morski pas u moru. Širina čeljusti mu je iznosila do 3 metra, a zagriz mu je bio snažniji od T. Rexovog.


Danas su jedine stvari preostale od megalodona fosili, a MSN javlja da je srednjoškolka nedavno otkrila jedan takav tijekom izleta.


Avery Fauth je provodila proljetni odmor sa svojom obitelji na plaži North Topsail u Sjevernoj Karolini kada je opazila nešto zakopano u pijesku. Uskoro je otkrila zub morskog psa duljine njezina dlana. Odmah je znala da je pronašla nešto posebno i vrisnula da bi privukla pozornost obitelji.
Njezin je otac prepoznao zub megalodona, jer za njim traga već 25 godina i čak je učio svoje tri kćeri da pretražuju pijesak kad god odu na plažu. Avery i njezine sestre tog su dana pronašle još nekoliko zubiju morskih pasa, ali njezin fosil megalodona bio je daleko najimpresivnije blago s izleta.


Megalodoni su dominirali morima 20 milijuna godina prije nego što su iznenada izumrli prije 3 milijuna godina. Narasli bi do veličine između 43 i 82 metra, zubiju dugačkih do 20 centimetara. Smatraju se najvećim morskim psima koji su ikada živjeli.


Megalodonovi zubi otkriveni su na svim kontinentima osim na Antarktiku, ali još uvijek su rijetki. Avery Fauth planira zadržati svoj fosil u posebnoj kutiji kod kuće, doznajemo s MSN-a.