K-9

Spas za hrabre životinje: Smatrali su ih imovinom koja se može uništiti, ali sada mogu u “mirovinu”

P. N.

FOTO/ k9spolice, Instagram

FOTO/ k9spolice, Instagram

Prema novom zakonu, psi ili konji će moći ostati sa svojim policijskim vlasnicima ili drugom kvalificiranom osobom.Glasači u Teksasu su odobrili mjeru koja će omogućiti životinjama koje služe uz policajce da odu u mirovinu ili na udomljavanje. Time je promijenjena ustavna odredba koja je do sada životinje tretirala kao “vlasništvo koje se može dati na aukciju, donirati ili uništi”, prenosi Fox News.


Prema novom zakonu, psi ili konji će moći ostati sa svojim policijskim vlasnicima ili drugom kvalificiranom osobom, nakon što se povuku iz službe. Zagovornici amandmana, uključujući Jima Skinnera, kazali su da će isti omogućiti životinjama da se o njima dobro brine nakon službe. Također, eliminirat će se i novčana naknada koja je do sada postojala prema službenicima koji su htjeli usvojiti svoje životinjske partnere.


Skinner je imao vlastito iskustvo, godinama je sudjelovao u prekooceanskim vojnim turama sa svojim vojnim psom Jessijem. Nije ga smio dovesti natrag u državu po završetku misije. Vojni psi mogu biti napušteni ili eutanazirani nakon svoje službe, što se promijenilo zakonom “Robby” 200. godine, kada se ovim psima dozvolilo udomljavanje i mirovina.
“To je prava stvar koju treba učiniti. Vidim mlade muškarce i žene koji rukovode tim psima i koji strašno naporno rade. Ne možete zamisliti situaciju u kojoj im oduzimate te pse”, kazao je u listopadu Skinner za Austin Americans-Statesman.