Iznenađenje

Šokirani istraživači: Pronašli su kokain i ketamin u uzorcima škampa

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Osim kokaina i ketamina, pronađeni su ostaci insekticida i pesticida, a glavni problem je kontaminacija vodoopskrbeStudija objavljena u časopisu Environment International, proučavala je razine raznih “mikro-zagađivača” u slatkovodnim škampima. Vijest je da su istraživači pronašli kokain u svim uzorcima škampa koji su testirani na ruralnom području istočne Engleske, a pronađen je i ketamin, prenosi Guardian.


Znanstvenici s King’s Collegea u Londonu u suradnji sa Sveučilištem u Suffolku, otkrili su “iznenađenje” nakon uzimanja uzoraka s 15 lokacija diljem uglavnom ruralnog područja Suffolka.


“Radi li se o prisutnosti kokaina u vodenim životinjama samo u Suffolku ili je to raširenija pojava u Velikoj Britaniji i inozemstvu, morat ćemo otkriti daljnjim istraživanjima”, rekao je Nic Bury sa Sveučilišta u Suffolku.
“Kokain je pronađen u svim testiranim uzorcima, a druge nedopuštene droge poput ketamina, pesticida i lijekova također su pronađene u skupljenim škampima”, navodi se u studiji.


Glavni autor Thomas Miller iz King’sa kaže da su “koncentracije bile niske”, ali da takvi spojevi “mogu predstavljati rizik za živa bića.”


Kontaminacija vodoopskrbe otpadom od lijekova je sve veći problem, a u sustav dospijevaju i ostaci insekticida i rekreacijskih droga, prenosi Guardian.


Jedan od Millerovih kolega, Leon Barron, nazvao je redovito pojavljivanje nedopuštenih droga u divljini “iznenađenjem”.


“Možemo očekivati ​​da ćemo ih vidjeti u urbanim područjima kao što je London, ali ne u manjim i više ruralnim slivovima”, dodao je.