Studija

Slušanje heavy metala čini vas lošim vozačem: Za prave šofere ovaj stručnjak preporuča – Taylor Swift

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

"Jasno je da je bijesan thrash metal doista smanjio sposobnost vozača da glatko zaobiđe stazu"



Nova studija koja je testirala koliko efikasno vozite dok slušate glazbu pokazala je da heavy metal može uzrokovati lošu vožnju.


Analizirali su ponašanje vozača tijekom slušanja različitih vrsta glazbe, a studiju su vodili IAM Roadsmart i magazin za automobile Auto Express. Studija je uspoređivala pjesme Slipknota (‘(sic)’), Taylora Swifta (“Shake It Off”), Kendricka Lamara (“HUMBLE”) i Johanna Sebastiana Bacha (“Goldberg Variations”).


Rezultati su pokazali da što je glazba bila žešća i ekstremnija, to je vozač postajao čudniji i opasniji. Klasična glazba dovela je do toga da je vozač bio previše opušten, dok se pop glazba pokazala najboljom za kontroliranu vožnju, piše britanski New Musical Express.




Tristan Shale-Hester izašao je na stazu Red Bull Ring Grand Prix u Austriji i odvozio dva kruga s raznim ubrzanjima, skretanjima i mijenjanjem brzine, a cijelo vrijeme je slušao gore spomenute četiri pjesme s glasnoćom na maksimumu.


Dok je slušao Slipknot, Tristan je došao do cilja 14 sekundi sporije od njegovog kontrolnog kruga i vožnje je mnogo nepravilnija od. Slušanje Bacha rezultiralo je 12 sekundi sporijom vožnjom od kontrolnog kruga; Kendrickova pjesma rezultirala je lošim završetkom; a vožnja slušajući Taylor Swift bila je “najglađa u smislu dosljednosti brzine”.


“Jasno je da je bijesan thrash metal doista smanjio sposobnost vozača da glatko zaobiđe stazu”, rekao je Tim Shallcross, voditelj tehničke politike IAM Roadsmarta. „Ta, i visokoenergetska plesna glazba, osmišljena je da se osjeća, kao i da se čuje, te da se sluša glasno. Jasno je da to ne pomaže pri upravljanju vozilom.”


“Glasnoća je glavni faktor koncentracije i ima veliki učinak. Svakako bih savjetovao vozačima da smanje glasnoću prilikom vožnje i da sačuvaju thrash metal za kasnije, tijekom dana ili noći”, dodao je.