Kako vam se to čini?

Skratili tjedan na četiri radna dana i primijetili ogroman porast produktivnosti: Takva firma postoji i kod nas

P. N.

FOTO/Good Free Photos

FOTO/Good Free Photos

Ne čudi podatak da je čak 92.1 posto zaposlenih kazalo da im se sviđa trodnevni vikend.Tehnološka kompanija Microsoft Japan testira četverodnevni radni tjedan. Tijekom testiranja su otkrili nevjerojatan porast produktivnosti kod svojih zaposlenika. Promoviranjem zdravije ravnoteže privatnog i poslovnog života, umanjili su radni tjedan i dodali jedan dan vikenda više, a zauzvrat je produktivnost zaposlenih narasla za 40 posto, doznajemo s portala VT.


Inicijativa Work Life Choice Challenge je započela u kolovozu kada je kompanija zatvorila vrata u petak i dala svojim zaposlenicima (broji ih 2,300) tri dana vikenda. Prateći njihov rad tijekom mjesec dana, uvidjeli su dobre strane skraćenog radnog tjedna.Tijekom perioda, osoblje je provodilo 20 posto manje vremena u uredu, a produktivnost je narasla za 39.9 posto. Prema Microsoftu, djelomičan razlog za to je i činjenica da su sastanke ograničili na trideset minuta te povećali konferencijske pozive s udaljenosti. Istovremeno, uočili su i pad potrošnje struje (23.1 posto) te smanjenje printanog papira (58.7 posto) čime su uspjeli i uštedjeti. Ne čudi podatak da je čak 92.1 posto zaposlenih kazalo da im se sviđa trodnevni vikend. “Work Life Choice Challenge” je bio toliko uspješan da Microsoft Japan planira uvesti jednaku formulu ove zime, kada će naglasak biti na fleksibilnom radnom vremenu. 


Pretjerani rad je predmet debate u Japanu već godinama jer je država poznata po tome da spada u jednu od država s najviše radnih sati na čitavom svijetu. Prema studiji vlade iz 2016. godine, otkriveno je da četvrtina japanskih tvrtki od zaposlenika traži da odrade više od osamdeset prekovremenih sati tjedno. Nacija čak ima i vlastitu riječ za ovu kulturu – “karoshi” – što u prijevodi znači “smrt zbog previše rada”. 
Frances O’Grady, generalna tajnica “Trade Union Congressa” (TUC) u izjavi je kazala: “U 19. stoljeću su sindikati tražili osmosatno radno vrijeme. U 20. stoljeću, dobili smo pravo na dva dana vikenda i plaćene odmore. U 21. stoljeću, podignimo ponovno ambicije. Vjerujem da u ovom stoljeću možemo dobiti skraćeni radni tjedan s pristojnom plaćom za svakoga. Vrijeme je da podijelimo blago novih tehnologija i ne dozvolimo da oni na vrhu sve zgrabe za sebe”, prenosi VT.


I u Hrvatskoj se jedna tvrtka odlučila za četverodnevni radni tjedan, a radi se o konzultantskoj tvrtci “Logičke matrice”. Direktorica Renata Šeperić Petak rekla je da nisu u nikakvim problemima i za početak najavila šestomjesečnu eksperimentalnu fazu u kojoj će se rotirati jedan po jedan čovjek koji će raditi samo četiri dana u tjednu, a ako se to pokaže dobrim spremna je cjelokupni posao organizirati u četiri dana tjedno, prenosi Večernji list.