"Šumski čovjek"

Sjećate li se orangutana Sandre? Prva “neljudska osoba” s pravom na slobodu napokon će u novi dom

P. N.

FOTO/YouTube Screenshot, Orangutan Sandra

FOTO/YouTube Screenshot, Orangutan Sandra

Sutkinja želi da njezina presuda pošalje poruku da "su životinje osjetljiva bića i da je prvo pravo koje imaju, ono da ih poštujemo".Sandra (33) je hibridni orangutan (napola sumatranski i napola bornejski), a svjetsku je popularnost stekla 2015. godine. Tada je postala prva “neljudska osoba s pravom na slobodu” u Argentini. Sandri su tada sudski dosuđena ljudska prava.


Pravni presedan se dogodio 2014. godine kada su borci za prava životinja pokrenuli peticiju. Istom se, u pravnom postupku predviđenom za ljude, zahtjevalo preispitivanje oduzimanja slobode Sandri u zoološkom vrtu u Buenos Airesu. Tvrdili su da Sandra ima “dostatnu sposobnost učenja” te da se prema njoj ne može postupati kao prema predmetu. Sud je tada odlučio da se Sandri kao neljudskoj osobi, daju temeljna prava.


Sandra je napokon stigla u SAD, nakon što je dvadeset godina provela u argentinskom zoološkom vrtu. Isti je zatvoren još 2016. godine zbog okrutnosti nad životinjama, prenosi MSN. Sandra je sada stigla u Kansas i nakon perioda karantene, postat će novi stanovnik floridskog utočišta, Centra za velike majmune. 


Pravo na poštovanje
Presudu je donijela sutkinja Elenora Libertadori, a kaže da će Sandra sada moći provesti ostatak svoj života u “dostojanstvenoj situaciji”. Sutkinja želi da njezina presuda pošalje poruku da “su životinje osjetljiva bića i da je prvo pravo koje imaju, ono da ih poštujemo”.


Sandra je rođena u Njemačkoj, a u Buenos Aires je prodana 1995. godine. Većinu je života provela u zoološkom vrtu i u uvjetima koju su kasnije okarakterizirani kao “neadekvatni”. Imala je i kćer 1999. godine, ali beba joj je oduzeta i prodana životinjskom parku u Kini.


“Šumski čovjek”


Argentinski je sud 2017. godine odobrio njezin transfer u floridski centar, ali Sandrin je dolazak usporen zbog različitih birokratskih papira i prijava. Sandra će se sada priključiti utočištu koje je dom čimpanzama i orangutanima oslobođenim iz cirkusa, laboratorija i privatnih kolekcija.


Društvo će joj praviti još dvadeset i jedan majmun, a biti će slobodna kretati se između jedanaest vanjskih nastambi gdje žive veliki majmuni, prenosi MSN. Jedan od stanovnika floridskog centra je i Bubbles – bivši kućni ljubimac pokojnog Michaela Jacksona.


“Jedva čekamo upoznati Sandru, ona je divan orangutan”, kaže Patti Ragan, osnivačica centra. U razgovoru za BBC, izrazila je sreću što je Sandrina priča ukazala javnosti na probleme s orangutanima, jednom od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Kaže da pojačani publicitet neće utjecati na Sandrin prijelaz u njezin novi dom. “Ne želimo nikakve smetnje, samo želimo da ima mir kada dođe”, zaključuje Ragan.


Inače, “orangutan” na indonezijskom jeziku znači “šumski čovjek”.