Bitka svih bitaka

Sjećanje na Dan D: “Majka je kuhala za Rommela, a naše selo je osvojeno 20 puta u tri tjedna”

P. N.

Foto: Reuters

Foto: ReutersTILLY-SUR-SEULLES, Francuska – Zvukovi i mirisi rata neizbrisivo su se utisnuli u sjećanje Yvesa Faucona, koji je imao 12 godina kada su savezničke trupe sletjele u Normandiju.


– Sjećam se da sam vidio kako je na cesti ležalo njemačko tijelo i kolona britanskih tenkova kako dolazi. Jedan je prešao preko tijela ”, prisjeća se 87- godišnji Faucon. “To je izazvalo mračnu buku”, dodao je.


Fauconovo selo Tilly-sur-Seulles, južno od Bayeuxa, bilo je mjesto bojišnice savezničkog pokreta prema gradu Caenu. Selo je osvojeno i palo više od 20 puta u razdoblju od tri tjedna, piše Reuters.
– Jednog jutra stigli su neki Britanci i čavrljali s nama. Uvijek ću se sjećati mirisa njihovog engleskog duhana. Nismo bili naviknuti na to”, priča Faucon.


Više od 150.000 savezničkih vojnika 6. lipnja 1944. sletjelo je na plaže u Normandiji, probijajući njemačku obalnu obranu kako bi otvorili put oslobođenju zapadne Europe od nacističkog režima.


Fauconova majka udovica vodila je obiteljski hotel u Tilly-sur-Seullesu. Okupirali su ga Nijemci i čak 250 njemačkih vojnika bilo je sakriveno u zgradi. Jednom u vrijeme ručka, rekao je Faucon, tamo je jeo feldmaršal Erwin Rommel, koji je tijekom invazije na Francusku 1940. godine zapovijedao 7. tenkovskom divizijom.


“Njemački vojnik je promatrao kako je (Fauconova majka) kuhala za Rommela. Rekla mu je: “Da sam htjela otrovati Nijemca, već bih to učinila”.


Faucona je probudio učitelj u zoru kada su vojnici sletjeli. Rekao mu je da se brzo oblači i zgrabi deku, dok je neprestano bombardiranje artiljerije na obali 20 kilometara (12.4 milja) sjeverno odzvanjalo zrakom.


– Stavili su nas u jarak pored puta. Tamo smo se skrivali cijeli dan, nas 80, rekao je Faucon, koji još uvijek živi u selu koje je u vrijeme kada je oslobođeno bilo u ruševinama. – Prve engleske vojnike koje smo vidjeli pratili su Nijemci. Bili su zatvorenici, kazao je Faucon.


Britanske snage pretrpjele su velike gubitke u borbi za Tilly-sur-Seullesom. Borbi koja je prisilila obitelj Faucon da potraži utočište u susjednim selima.


Izvan Tilly-sur-Seullesa, cvijeće je posađeno u podnožju više od 1200 križeva na uređenom ratnom groblju, a većina njih označava posljednje počivalište britanskih vojnika.


“Kada čitate što piše na spomenicima, na mnogima piše ´Počivaj u miru´, ali oni nisu znali za mir ”, rekao je Kenneth Loughman, kapetan mornarice u mirovini iz SAD-u, koji je služio u Vijetnamu i posjećivao spomenike u regiji. “Moramo završiti s ratovima”, kazao je.