Siromašne kamerunske djevojčice ruše predrasude i ganjaju – nogometni san

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Akademija trenutno trenira oko 70 djevojaka, od kojih većina dolazi iz siromašnih sredina i inače ne bi mogla priuštiti ni vlastite nogometne čizmeKada je Gaelle Asheri prvi put počela igrati nogomet na ulicama u blizini njezina doma u glavnom gradu Kameruna, ona je bila jedina djevojka u neformalnim susjedskim timovima koja je koristila kamenje za postolje za golove i bilježila rezultate na zidu.


17-godišnja Asheri i njezina 16-godišnja suigračica Ida Pouadjeu, sada su među prvim valom djevojčica koje treniraju profesionalni treneri na Rails Foot Academy (RFA) u Yaoundeu. Postavljen je u siječnju kako bi potaknuo ženske nogometne talente u zemlji u kojoj mnogi još vide sport kao mušku igru, piše Reuters.


“Obično sam trenirala s dječacima, tako da su s dječacima postojale neke vježbe koje mi nisu dopuštali jer sam djevojčica”, rekla je Asheri opisujući kako je ona smatrana osjetljivijom od njenih muških kolega.
“Ali postići ovo je bio jedan drugi svijet. Radila sam sve teške vježbe kako bi dostigla razinu u kojoj suze obično dolaze uz znoj”, dodala je.Globalno zanimanje za ženski nogomet raste i FIFA se nada da će se više od milijardu gledatelja uključiti u gledanje Svjetskog ženskog prvenstva u lipnju. Kamerunska momčad, bila je jedna od tri afričke momčadi koje su se kvalificirale.


Njezina zvijezda, Gaelle Enganamouit, glavni je mozak koji stoji iza RFA – prve ženske nogometne akademije u zapadnoafričkoj zemlji. Njezino iskustvo kao mlade igračice u Yaoundeu pokazalo joj je da je za žene važno da imaju svoj prostor za treniranje, rekla je FIFA-i u siječnju.


Akademija trenutno trenira oko 70 djevojaka, od kojih većina dolazi iz siromašnih sredina i inače ne bi mogla priuštiti ni vlastite nogometne čizme, rekao je trener Emmanuel Biolo.


“Ovdje imaju sve: trenere, dresove, opremu za trening, fizioterapeute i usmjeravanje koje im stalno dajemo. Gaelle Enganamouit stvarno želi da ta djeca budu sljedeća generacija,” kazao je.


Asheri pohađa akademiju u subotu ujutro i nakon škole u srijedu, presvlačeći se iz uniforme – plave haljine do koljena u odgovarajuću opremu svoje ekipe.


Uči za svoje završne ispite, ali san za nju i Pouadjeu je igrati nogomet na profesionalnoj razini kao Gaelle.


“Vidjela sam Gaelle (Enganamouit) kako igra na TV-u. Nikad nisam propustila nijednu utakmicu. Igra tako dobro, želim biti poput nje “, rekla je Pouadjeu.Obje djevojke u početku su se suočavale s protivljenjem članova obitelji koji su bili zabrinuti da takav sport nije dovoljno ženstven, ali niti jedna nije marila za predrasude.


“Pokupila sam loptu, šutnula sam je i nikad se nisam osvrnula”, kazala je Asheri, prisjećajući se uličnih nogometnih utakmica iz djetinjstva s njezinim rođacima i susjedima.