Kućni ljubimci

Širi se nova fama: Sve više vlasnika pasa odbija ih cijepiti jer strahuju da će dobiti – autizam

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashČini se da je zabrinutost oko dobivanja autizma cijepljenjem poprimila sasvim novu dimenziju. Protivnici cijepljenja sada su zabrinuti da bi i njihovi četveronožni ljubimci od cjepiva mogli postati autistični.


Pokret koji se protivi cijepljenju sada nije zabrinut samo za zdravlje djece, već i za svoje kućne ljubimce, te su tražili da im Britansko veterinarsko udruženje razjasni mogu li psi bolovati od autizma, navodi The Intellectualist.


Vjeruju i dalje da cjepiva imaju štetne nuspojave i mogu biti uzrok autizma u djece, iako je to medicinska zajednica opovrgnula.
Ova se teorija sve više primjenjuje na kućne ljubimce, osobito u SAD-u, a ideja se širi Velikom Britanijom te bi mogla uzrokovati pad već ionako niskih stopa cijepljenja.


Britansko veterinarsko udruženje potvrdilo je da problem potječe od vlasnika američkih kućnih ljubimaca i upozorio britanske ljubitelje životinja da ignoriraju novonastali trend.


“Svjesni smo povećanja broja vlasnika kućnih ljubimaca protiv cijepljenja u SAD-u koji su izrazili zabrinutost da bi cijepljenje moglo dovesti do toga da njihovi psi razviju ponašanje slično autizmu. ali trenutno nema znanstvenih dokaza koji bi ukazivali na autizam kod pasa ili vezu između cijepljenja i autizma” navode iz Britanskog veterinarskog udruženja.


“Svi lijekovi imaju potencijalne nuspojave, ali u slučaju cjepiva su rijetke, a prednosti cijepljenja u zaštiti od bolesti daleko nadmašuju potencijalne nuspojave.”


˝Iako pozdravljamo platformu za vlasnike kućnih ljubimaca kako bi razgovarali o cijepljenju, zabrinuti smo zbog negativnog utjecaja na zdravlje kućnih ljubimaca koji je posljedica nastalog trenda koji će se razviti ako se vlasnicima ne ponudi znanstveno ili veterinarsko izjašnjenje po tom pitanju.˝


Stopa cijepljenja kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji je u padu. Izvješće o dobrobiti životinja (PAW) iz 2017. godine pokazalo je da 25 posto pasa, 35 posto mačaka i 50 posto kunića nije bilo cijepljeno.