Tenugui & furoshiki

Šarmantno i ekološki održivo: Upoznajte ovosezonske trendi japanske tehnike zamatanja poklona

Sanda Milinković

FOTO/mademoiselle_hortense_, Instagram

FOTO/mademoiselle_hortense_, Instagram

Trendovi zamatanja poklona ove sezone naginju prema šarolikosti, ali i održivosti. Ulaskom u prosinac stigli smo do djela godine u kojem nas izlozi dućana mame u kupovinu poklona za naše najdraže. Kada pronađemo idealan poklon za obitelj, partnere i prijatelje, tražimo idealan način kako ih što ljepše zamotati.


Trendovi zamatanja poklona ove sezone naginju prema šarolikosti, ali i održivosti. Razmislite o prekrasno složenoj tkanini ili smeđim i zelenim kartonskim vrećicama koje možete divno ukrasiti, umjesto kupovanja skupih tvorničkih vrećica s natpisom “Sretni blagdani”. 


“Puno se toga zabavnog događa ovih dana glede zamatanja poklona”, kaže Amy Panos, urednica u časopisu Better Homes and Gardens. “Naravno, ljudi još uvijek vole papir, ali postoji ogroman interes za umatanje poklona u tkaninu. Možete koristiti i šal ili lijepi ručnik i složiti poklon poput origamija”, objašnjava Panos spominjući japansku tehniku “furoshiki”. Ova se tehnika posvećuje tome da tkanina za zamatanje poklona i sama postane dio poklona, prenosi Associated Press.


Tenugui & furoshiki
Tenugui, japanski pamučni ručnik, sličan je furoshikiju, ali nije četvrtastog već pravokutnog oblika i može se koristiti kao alternativa tradicionalnom zamatanju poklona. 


Kao i za origami, postoje mnogi priručnici koji pokazuju kako zamotati poklon u ručnik. Furoshiki stiže u različitim veličinama, tkaninama i uzorcima. Panos kaže da je za veće poklone idealno odabrati dekorativne jastučnice, čime se olakšava i sam proces zamatanja. 


FOTO/coppi_chan, Instagram


FOTO/coppi_chan, Instagram“Trend je daleko od opcija koje možemo baciti i ide se prema više ekološkom pristupu”, kaže Tanya Graff, urednica rubrike za stil u časopisu Martha Stewart Living. Urednica dodaje i da su lijepe kutije odličan i održiv materijal kada je u pitanju darivanje.


“Kutije možete urediti decoupage tehnikom tako da i kutija bude dio poklona. Možete koristiti i više kutija za šešire i prekriti ih ukrasnim papirom koji ostvaruje ‘mramorasti’ efekt. Kutije mogu biti ukrašene i zalijepljenim imitacijama dijamanata”, savjetuje Graff. 


Pretvorite omot u dio poklona


Kaže da bi jednaki trud kakav ulažemo u odabir poklona, valjalo uložiti i u tehniku zamatanja. “Tako će omot biti dio poklona i može se ponovno iskoristiti. Popularan je skandinavski stil, s naglaskom na smeđu, crvenu i prirodne boje”, dodaje. 


FOTO/greenbohemegoods, Instagram


FOTO/greenbohemegoods, InstagramS njome se slaže i Panos. “Smeđi papir poput onoga u kojeg stavljamo namirnice prilikom kupovine je fantastičan. Može se koristiti u različite svrhe, nije skup i izgleda odlično s bilo kojom vrstom mašne ili vrpce. Vrlo je jednostavan za ukrašavanje uz šarolike vrpce ili zelene grančice”, kaže Panos. 


Odličan začin prilikom ukrašavanja je i popularna washi traka koja stiže u mnoštvu različitih boja i uzoraka te predstavlja trendi alternativu za vrpce. 


Šira ljepljiva traka, kakva se često koristi prilikom ličenja zidova, za Panos je odlična alternativa papiru za zamatanje. “Možete ju kupiti u željezarijama, a uz crvenu mašnu izgleda prekrasno”, dodaje. 


Za uštedu prilikom stavljanja oznaka na poklone, Panos predlaže korištenje ostataka papira i pisanje direktno na poklon. Savjetuje i da osoba kojoj nešto poklanjate, sačuva vrpce ili papir za zamatanje tako da se može ponovno iskoristiti, umjesto da završi negdje u prirodi ili na smetlištu.