Egzotika za svakoga

Sanjate o putu na Bali? Ovo su lokacije koje u tom slučaju svakako morate posjetiti

Šarlota Brnčić

Foto:  Pixabay

Foto: Pixabay

Na Baliju možete spavati po cijeni od 10 eura po osobi u bungalovima i gospodarskim objektima, a oni imaju specifičan šarm zahvaljujući tradicionalnoj arhitekturiOtok Bali u Indoneziji rado posjećuju i Hrvati, a zrakoplovnim linijama do njega se može doći iz Hrvatske. Bali se nalazi pored najvećeg otoka Jave, a među brojnim indonezijskim otocima jedan je od najvećih koji živi od turizma. Otok je velik i postoje kilometri plaža i hridi, tako da pronalaženje skrovitijeg mjesta nikada nije previše teško. No, što se preporuča pogledati na Baliju?


Pod jedan, ako vas put ikad odvede na Bali obavezno posjetite Hram Tanah Lot poznat po svom izvanrednom položaju na malom otoku uz istočnu obalu Balija. Ime zapravo znači »kopno«, a ispod hrama nalazi se izvor pitke vode. Hinduistički hramovi jedna su od atrakcija Balija. Kompleks Ulun Danu Bratan, na obali jezera Bratan, izgleda kao da pluta na vodi i stvara sugestivne refleksije, osobito prilikom izlaska i zalaska sunca.


Raj za surfere


Na Baliju postoje i dva vulkana koji predstavljaju mjesto za savršen izlet za one koji žele otok upoznati iz drugačije perspektive. Uspon Gunung Batura nije lak, ali je znatno lakši od uspona na Gunug Agung. U oba slučaja potrebno je opremiti se tenisicama za trekking i odgovarajućom odjećom. Ako želite posjetiti rižina polja, iznajmite bicikl i skuter. Najljepša polja riže nalaze se u okolici Jatiluwiha, Tirte Gangge, Tegalalanga i Selata. Još jedna od atrakcija je i vodopad Gitgit, najviši na Baliju, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se prašume.Bali je omiljeno mjesto za surfere, dok oni koji vole kupanje i sunčanje kao odredište biraju plažu Nyang-Nyang. Na Baliju se nalazi i safari park koji u svojoj ponudi ima spavanje u blizini divljih životinja.

Najbolje vrijeme za putovanje na Bali je u razdoblju od travnja do rujna, najbolje u srpnju i kolovozu, a kada je manje vlage u zraku, a temperature niže. Klima na Baliju je tropska s ljetnom sezonom koja traje cijelu godinu. Ožujak i travanj su najtopliji mjeseci, no temperature mogu biti previsoke. Ostatak godine vrućina nikad nije pretjerana, a večeri su uvijek ugodno svježe. Od studenoga do ožujka više pada kiša.


Gastro ponuda
Bali je poznat po batiku, odnosno tkanini oslikanoj tradicionalnim tehnikama. Što su crteži složeniji, to su skuplji. Indonezijska kuhinja nije jako raznolika. Glavna jela koja možete pojesti i koje ćete vidjeti posvuda, su Mi Goreng i Nasi Goreng. Prvi su rezanci s ribljim pilećim jajima i povrćem, a drugi je na isti način ispečena riža. Satay su mesni ili riblji ražnjići posluženi s umakom od kikirikija.


Na Baliju možete spavati po cijeni od 10 eura po osobi u bungalovima i gospodarskim objektima, a oni imaju specifičan šarm zahvaljujući tradicionalnoj arhitekturi i ukrasima od palminog lišća. U nekim područjima, poput Ubuda, koncentrirani su najljepši hoteli i vile s bazenima, ponekad i s privatnim tropskim vrtovima.