Blagotvorno

Samo pola sata šetnje šumom štiti vaš imunitet sljedeća dva mjeseca

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Tehnika ´kupanja šumom´ stara je japanska tradicija naziva Shinri-iokuJedna studija je pokazala da boravak u šumi popravlja prirodni imunitet, koji je važan za sprječavanje  mnogih bolesti.


Kada su znanstvenici testirali ljude prije i nakon dvosatne šetnje šumom, pronašli su kod svih, osim kod jedne osobe, 50 posto više leukocita. Imali su niži krvni pritisak, osjećali su smirenost, kao i jasnoću u glavi.


Šumsko drveće i biljke emitiraju u okolinu “antimikrobne organske spojeve biljnih derivata, koji se nazivaju fitoncidi, da bi istrijebili gljivice i bakterije”. Gljivice i bakterije mogu biti problem za naš imunološku sustav, a ispostavlja se da ih ni drveće ne preferira.
Šumska stabla su često stotinama, ako ne i tisućama godina stara. Drveće i druge biljke, usavršile su zaštitu, odnosno spojeve koji mogu ubijati gljivice i bakterije. Kada hodate šumom, vaš dah se sjedinjuje s šumskim zrakom.


Zapravo, kada hodamo šumom mi se ´kupamo´ u njenom prirodnom imunitetu. Uronjeni smo u “fitokemijski” imunološki sustav šume. Šuma nam doslovno jača imunitet, a učinak traje i do dva mjeseca.


Tehnika ´kupanja šumom´ stara je japanska tradicija naziva Shinri-ioku.


Navedenu studiju možete pročitati ovdje.