Opasna igra izazova

S prijateljicom se okladila da će napraviti 1.000 čučnjeva. Požalila je u roku odmah

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

Pokazalo se da je dobila ozljedu mišića poznatu kao rabdomioliza, koja nastaje kada su mišići ozlijeđeni i kada svoj sadržaj, uključujući mišićni enzim, ispuštaju u krvotok.Vježbanje je dobro za duh i tijelo. No, dvije studentice iz Kine dokazale su da previše vježbanja ponekad može biti pogubno za zdravlje. 


Dvije najbolje prijateljice navodno su se natjecala jednoa s drugom preko videopoziva u kojem su obje bez prestanka radile čučnjeve tri sata. Nakon nekoliko dana, obje su se djevojčice počele osjećati loše i odvezene su u bolnicu, objema je dijagnosticirana bolest koja ponekad može biti fatalna, a uzrokovana je ozljedom mišića.


Jedna od djevojki, 19-godišnja Tang, završila je na hitnoj intenzivnoj njezi. Liječnicima je rekla da su ona i njena prijateljica ovaj izazov izvele ranije ovog mjeseca. Tang je studira u Chongqingu dok njena najbolja prijateljica živi u provinciji Guangdong, što objašnjava video poziv.
Tang je objasnila da su ona i njena prijateljica imale videopoziv 10. srpnja i željele su vidjeti koja ima bolju izdržljivost pa su se odlučile na izazov – koja će napraviti 1000 čučnjeva.


Tang nije navikla toliko vježbati, a ipak je pristala na izazov koji su obje završile. Kazala je da se prva dva dana osjećala dobro. Treći dan se razboljela, prenosi LAD Bible.


“Nisam se osjećala dobro čim sam se probudila. Noge su me boljele i nisam ih mogla saviti”, rekla je za Chongqing Evening News. “Poslije sam otišla u toalet i vidjela da mi je urin taman poput crnog čaja”, dodala je.


Odvedena je u bolnicu, a pokazalo se da je dobila ozljedu mišića poznatu kao rabdomioliza, koja nastaje kada su mišići ozlijeđeni i kada svoj sadržaj, uključujući mišićni enzim, ispuštaju u krvotok.


“Pacijentičina razina mioglobina bila je toliko visoka da je premašila najvišu vrijednost očitavanja na medicinskom uređaju”, kazao je liječnik Li Ning.


Stanje se može dogoditi nakon pada ili sudara u automobilu, prilikom električnog udara, udara munje, opeklina trećeg stupnja, uporabe ilegalnih droga, toplotnog udara, bakterijskih infekcija ili razdoblja ekstremne vježbe.


Ima tri uobičajena simptoma: oteklinu mišića, slabost mišića i taman urin. Liječnici upozoravaju na predugo naporno vježbanje.