Potopljeni grad

Ronioci pronašli blago egipatske Atlantide: Izgubljeni grad kojeg je posjetio sami Heraklo

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Arheolozi su iskopali i kovanice iz bizantske ere, što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije Krista. Drevni egipatski grad Heracleion jednom je davno bio živahna trgovačka luka, ali sada se nalazi 45 metara ispod površine Sredozemnog mora. Heracleion je zbog svoje povijesti neslužbeno dobio i nadimak – egipatska Atlantida. 


Nedavno su ronioci otkrili do sada najbolje otkriće otkako je potopljeni grad ponovno pronađen prije dvadesetak godina.


Radi se o ostatcima potopljenog hrama. Prilikom pregleda lokaliteta, otkriveno je još nekoliko brodova s novčićima i nakitom. Voditelj projekta, arheolog Franck Goddion, smatra da su on i njegov tim pronašli kamene stupove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa, te ostatke manjeg grčkog hrama, prenosi Science Alert.


Do otkrića je došlo zahvaljujući nizu sofisticiranih alata za skeniranje koji mogu uočiti predmete na morskom dnu i ispod njega, unatoč nataloženim sedimentima.Osim što su pronašli glavni hram, ronioci su otkrili i nekoliko potopljenih brodova u kojima su našli novčiće iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine prije Krista. Uz to, pronašli su i mnoge posude te nakit. 

Grad je posjetio i Heraklo
Arheolozi su iskopali i kovanice iz bizantske ere, što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije Krista. 


Vjeruje se da je Heracleion sagrađen u 8. stoljeću prije Krista na obalama rijeke Nil, a ime je dobio, prema legendi, jer ga je posjetio i sam Heraklo, sin vrhovnog boga Zeusa i smrtnice Alkmene.“Predmeti koje su pronašli arheolozi prikazuju ljepotu i slavu antičkih gradova, veličanstvenost njihovih hramova i obilje povijesnih dokaza”, stoji u opisu projekta na mrežnoj stranici Goddio.“Kolosalni kipovi, natpisi i arhitektonski elementi, nakit i novčići, obredni predmeti i keramika – radi se o civilizaciji koja je smrznuta u vremenu”, dodaje se.

Ne može se ustanoviti što je točno razlog potonuća Heracleiona, no vjeruje se da se to dogodilo zbog porasta razine mora, seizmičkih aktivnosti i rušenja gradskih temelja. Takav je splet okolnosti uzrokovao da  prije nekih 1000 godina, cijeli grad sklizne u podmorje Sredozemlja.


Do danas je istraženo samo 5 posto cijeloga grada. Arheolozi su, osim na lokalitetu egipatske Atlantide, radili i na Canopusu, drugom obližnjem potopljenom gradu. Na tom su lokalitetu pronašli novčiće iz ptolomejske i bizantske ere te prstenje i naušnice iz ptolomejskih vremena.