Američko istraživanje

RODITELJI OPREZ Autosjedalice mogu biti smrtonosne ako ih koristite ovako

Hina

Zbog toga što su autosjedalice sigurnosne sjedalice i najsigurnije mjesto za bebe u automobilima roditelji i skrbnici možda greškom vjeruju da su te sjedalice sigurne i za spavanjeNajviše djece u autosjedalicama pogine izvan automobila kad se te sjedalice koriste za spavanje a ne za prijevoz, pokazalo je američko istraživanje.


«Autosjedalice su za automobile i nisu zamjena za kolijevke ili krevetiće«, kaže voditelj istraživanja dr. Jeffrey D. Colvin s medicinskog fakulteta sveučilišta Missouri u Kansasu.Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje da se dječje autosjedalice ili sklopiva sjedeća kolica ne koriste za spavanje beba, podsjećaju znanstvenici u časopisu Pediatrics.Znanstvenici navode da su roditelji svjesni sigurnosnih preporuka AAP-a da bebe trebaju spavati na leđima i same, ali čini se da im nije toliko poznato da bi trebale spavati jedino u kolijevkama i krevetićima«, navodi znanstvenik.

Colvin i njegov tim proučili su američke podatke o 11.779 smrtnih slučajeva djece povezanih sa spavanjem u razdoblju od 2004. do 2014. od kojih je tri posto nastupilo u raznim vrstama sjedalica poput autosjedalice ili sklopivih sjedećih kolica.


Od ukupnog broja umrlih u raznim vrstama sjedalica na autosjedalice otpalo je gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva. Znanstvenici su utvrdili da su u manje od 10 posto tih slučajeva sjedalice korištene u skladu s preporukama.
Do većine smrtnih slučajeva došlo je u vlastitom domu ili domu prijatelja ili rođaka i to za vrijeme koje je dijete bilo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.


Tri puta je bila veća vjerojatnost za smrt djeteta u sjedalici ako je bilo pod nadzorom osobe koja je brinula za više djece nego pod nadzorom roditelja i dva puta veći izgledi ako je dijete bilo pod nadzorom dadilje.


U mnogo slučajeva djeca nisu bila na odgovarajući način vezana u sjedalici, kazao je Colvin.


«Ono što smo često vidjeli je da je dijete bilo smješteno u autosjedalicu u kući satima i da je roditelj koji je trebao paziti na to dijete zaspao«.


Zbog toga što su autosjedalice sigurnosne sjedalice i najsigurnije mjesto za bebe u automobilima roditelji i skrbnici možda greškom vjeruju da su te sjedalice sigurne i za spavanje, napominje Colvin.


Siromašnije obitelji koje ne mogu kupiti kolijevku ili krevetić prisiljene su pustiti dijete da spava u autosjedalicama, dodaje on.


«Svi roditelji među kojima sam i ja krivi smo za iznošenje zaspale bebe iz automobila u sjedalici kako se ne bi probudila«, kaže Colvin.


»Najsigurnije što možemo učiniti za usnulo dijete je da ga smjestimo u kolijevku ili krevetić a minimalno je da dijete bude pod neprekidnim nadzorom i vezano u sjedalici u skladu s propisima«.