Vječita borba

Riješite se nesnosnih nametnika: Znanstvenici korak do rješenja u borbi protiv nametljivih komaraca

Portal Novilist.hr

Foto/Pixabay - zebra

Foto/Pixabay - zebra

Zebrine pruge su se pokazale učinkovitom obranom protiv muha, komaraca i ostalih letećih nametnika.  Istraživači sa Sveučilišta Bristol koristili su video analizu da bi pratili napade muha. Uspoređivali su hoće li muha prije napasti zebre ili konje, u stajama južnog Somerseta. Stigli su do zaključka da zebrine pruge dezorijentiraju muhe i time smanjuju njihovo nesnosno zujanje i napade. 


Rezultati istraživanja pokazuju da, iako su muhe u jednakom broju letjele oko obje životinje, na zebre su sletjele 25% rjeđe nego na konje. Videosnimke su otkrile i zašto, prenosi Telegraph. Muhe bi usporile let prije slijetanja na konje, ali kad bi krenule na zebre – nisu bile u stanju sletjeti, već bi se zabile u životinju i odbile se, ne očekujući da im je životinja u tolikoj blizini.


“Muhe su samo nadlijetale zebre ili se zabijale u njih, a to se nije događalo s konjima”, rekao je profesor Tim Caro, sa Sveučilišnog odjela za biologiju, za Telegraph. “Prugice dekoncentriraju muhe na neki način, kad su dovoljno blizu da ih uoče”, dodao je doktor Martin How. 
 U drugom eksperimentu, znanstvenici su obukli konje poput zebri, da vide je li efekt zaista izazvan prugicama. Eksperiment se pokazao uspješnim, jer su muhe reagirale na jednak način kao da je ispred njih prava zebra.


Samo je pitanje kad će se početi proizvoditi sredstva protiv muha, buha i komaraca, s uzorkom zebre. Čini se da bi ovo ljeto mogli imati manje uboda napornih komaraca, ako netko uspije stvoriti idealni “zebrasti” aparat protiv muha.