Bolji od Njemačke

Rang lista na kojoj Hrvatska super stoji: U top 10 smo po broju svećenika po glavi stanovnika

P. N.

Izvor mapchart.net

Izvor mapchart.net

Ne ide nam s poslovanjem, ne razvijamo kritičko mišljenje, ali ima li bar nešto u čemu smo ispred Njemačke? Pokazalo se da - postojiRIJEKA Teško će se Hrvatska po uvjetima poslovanja ili života natjecati s najrazvijenijim zemljama.


Na listi Doing Business Svjetske banke nedavno smo skliznuli na 58. mjesto, sedam mjesta niže nego lani. Ispred nas su završile i Srbija, pa i Crna Gora. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca iskreno priznaju: “Sve nam je teže nositi se s njima”.


Ne stojimo dobro ni po kritičkom mišljenju. Hrvatska je zapravo na dnu svijeta po učenju kritičkog mišljenja. Novo izvješće Svjetskog gospodarskog foruma pokazalo je da smo na ljestvici globalne konkurentnosti za 2018. godinu završili na 68. mjestu među 140 gospodarstava svijeta.
Po učinkovitosti javnog sektora – predzadnji, ispred Venecuele. No, ovo izvješće pokazuje da smo u kategoriji poticanja kritičkog razmišljanja u obrazovanju na samom začelju, u društvu nerazvijenih.


Hrvatska je tu na 136. mjestu, od ukupno 140 zemalja, u društvu Jemena, Salvadora, Gvineje, Maroka, Haitija i Angole. I tu su države bivše Jugoslavije bolje pozicionirane od nas, a vrhom liste dominiraju SAD, Danska, Švicarska, Finska, Novi Zeland, Švedska, Nizozemska i Njemačka.


OK, ne ide nam s poslovanjem, ne razvijamo kritičko mišljenje, ali ima li bar nešto u čemu smo ispred Njemačke? Pokazalo se da – postoji.


Na ljestvici koja pokazuje broj svećenika na 100.000 stanovnika hrvatska je u top 10 u Europi, pače na visokom sedmom mjestu. Hrvatska ima 56,1 svećenika na svakih 100.000 stanovnika. Ispred nas su samo Grčka, Italija, Rumunjska, Poljska, Belgija i Irska.


Dno ljestvice drži Bugarska sa samo 12 svećenika na 100.000 stanovnika, a tek nešto bolji su Češka, Nizozemska, Mađarska i Njemačka, gdje na svakih 100.000 stanovnika dolazi 22,3 svećenika, pokazuje grafika objavljena na Jodi Graphics.


Eto, ipak nije sve ako crno.