Dalekosežna presuda

Puši marihuanu kako bi si ublažio bol, sud naložio njegovu poslodavcu da mu je mora plaćati

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersPHILADELPHIA U presudi koja bi mogla imati dalekosežne posljedice, žalbeni sud u New Jerseyu odlučio je ovoga tjedna da poslodavac mora bivšem radniku nadoknaditi troškove za medicinsku marihuanu koju koristi za ublažavanje boli koja je rezultat ozljede na radu.


“Ovo je golema stvar. Važnost presude ovoga suda ne može se podcjenjivati”, rekao je Steve Schain, odvjetnik specijaliziran za pravo povezano s marihuanom.


“Radi se o presedanu za programe nadoknade troškova liječenja i u drugim saveznim državama, kao i kod privatnih zdravstvenih osiguravatelja”, dodao je.
Vincent Hager bio je 28-godišnjak 2001. kada je kamion-mješalica na njega istresao beton. Zbog oštećenja živaca i operacije kralježnice postao je nesposoban za rad, pokazuju sudski dokumenti.


Njegov poslodavac, građevinska tvrtka M&K Construction, 15 mu je godina odbijao platiti troškove liječenja.


Hager je postao ovisan o analgeticima s opijatski djelovanjem, pa mu je liječnik savjetovao da se sa OxyContina i Valiuma skine pomoću medicinske marihuane. Hager je naposlijetku prestao koristiti te jake lijekove.


Troškovi za medicinsku marihuanu obično nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, jer američka Agencija za lijekove i hranu smatra da od nje nema medicinske koristi, unatoč tome što je u 33 savezne države legalizirana za liječenje nekih bolesti.


Hager, koji svakih 30 dana uzima 56 grama marihuane, na to mjesečno troši 616 dolara.