The Sims

Psihoanalitičar kaže da igranje megapopularnih “Simsa” pozitivno utječe na našu sreću

Portal Novilist.hr

FOTO/The Sims 4, Flickr

FOTO/The Sims 4, Flickr

Malo tko nije igrao popularne Simse, gdje se u svakom novom izdanju igrice tražila šifra za brzo bogaćenje. Psihoanalitičar i osnivač „MindFixersa“ te vlasnik klinike „The McKeown“, Steve McKeown kaže da igranje Simsa može pomoći našem mentalnom zdravlju i učiniti nas sretnijima.


„Igrice koje simuliraju život, poput Simsa, mogu zamijeniti realnost koju poznajemo i živimo. Tvrdnja da bismo mogli više vremena provesti u virtualnom svijetu, brzo se razvijala tijekom godina i postala je način na koji možemo živjeti alternativni život upravo onako kako želimo. Simsi mogu dopustiti osobi da izbjegne društvenu normalnost, njezine pritiske i kronične stresove koji su toliko rasprostranjeni u stvarnom svijetu.“, kaže McKeown za Unilad.


Dodaje da Simsi dozvoljavaju bijeg od društvenih pritisaka koji su stvarni, tako što omogućuju igraču da stvori perfektnu stvarnost u kojoj ima potpunu kontrolu nad ishodom u situacijama.
„Naša svijest je vrlo prilagodljiva i dopušta nam da stvorimo otvor različitim paradigmama stvarnosti svaki put kada se usredotočimo na alternativne verzije života kroz naše misli.“, kaže psihoanalitičar.


McKeown naglašaava da je važno upamtiti da je uranjanje u maštu periodički vrlo pozitivan oblik eskapizma i smatra se važnim za naše funkcije mozga jer može proširiti našu kreativnost.


Omogućuje igraču da izrazi dio svoje osobnosti za koji možda nije niti znao da ga posjeduje, dok nije počeo igrati igricu.


„Uz pomoć igara simulacije života kao što su Simsi, možemo poboljšati naše unutarnje iskustvo. Bez eskapizma – jednostavno bismo izgorjeli. To je glavni razlog zašto sanjamo noću kada spavamo, jer je naš um način odvajanja od stanja svjesnog življenja.“, zaključuje psihoanalitičar za Unilad.