3D bioprinter

Prvi odrezak iz svemira: “Dokazujemo da kultivirano meso može biti proizvedeno bilo kada i bilo gdje”

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Aleph Farms je uspješno proizvela odrezak na zemlji u prosincu, a za njegovo stvaranje iz stanica bila su potrebna dva tjedna.Meso je po prvi puta uspješno proizvedeno u svemiru pomoću 3D bioprintera, prenosi MSN. Stanice uzete iz krava na zemlji transportirane su na Međunarodnu svemirsku postaju prije nego su izrasle u mišićno tkivo za stvaranje malog odreska.


Eksperiment je vodila 3D Bioprinting Solutions 26. rujna, a stanice je osigurala kompanija Aleph Farms koja ih je pomoću bioprintera isprintala u strukturu mišićnog tkiva. Oponašanjem stanja unutar tijela krave, stvorena je prirodna regeneracija tkiva. 


Ovo se dogodilo pod uvjetima mikro gravitacije u ruskom odjelu Svemirske postaje, gotovo 400 kilometara dalje od zemaljskih pašnjaka s kravama. Tehnika bi se mogla koristiti za izradu mesa koje bi konzumirali ljudi na postaji.
Aleph Farms je uspješno proizvela odrezak na zemlji u prosincu, a za njegovo stvaranje iz stanica bila su potrebna dva tjedna. Priznali su da gaje nadu u poboljšavanje okusa samog odreska. Suosnivač i izvršni direktor kompanije izjavljuje: “Dokazujemo da kultivirano meso može biti proizvedeno bilo kada, bilo gdje i u bilo kojim uvjetima. U svemiru nemamo deset ili petnaest tisuća litara vode kojom bi proizveli kilogram govedine. Ovaj zajednički eksperiment označava veliki korak prema postizanju naše vizije o omogućavanju sigurnosti po pitanju hrane za nadolazeće generacije, dok čuvamo prirodne resurse”, prenosi MSN.


Ove su metode usmjerene na hranjenje populacije koja raste ubrzano, a očekuje se da će nas do 2050. godine biti deset milijardi. 


Brojne su studije ukazale na redukciju konzumacije mesa od stane čitave populacije, jer bi se time smanjila emisija stakleničkih plinova. Istraživači sa Sveučilišta Oxford i švicarskog Instituta za agrikulturna istraživanja Agroscope, pregledali su 40 tisuća farmi i 1.600 procesora, vrsti pakiranja i dobavljača u 119 država.


Zaključili su da je eliminiranje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda najbolji način smanjenja utjecaja čovjeka na okoliš planeta.  Dijeta bazirana na biljkama smanjuje emisiju do 73 posto, ovisno o tome gdje živimo. Gubitak površina zbog agrikulture je vodeći uzročnik masovnog izumiranja flore i faune.


Istraživači su zaključili da čak i najmanji utjecaj mesa i mliječnih proizvoda i dalje stvara više štete za okoliš nego najmanje održivi sustav proizvoda biljne ishrane. Primjerice, proizvođači govedine s malim utjecajem koriste 36 puta više zemlje i stvaraju šest puta više emisije nego proizvođači graška. 


Meso i mliječni proizvodi osiguravaju tek 18 posto kalorija i 37 posto proteina, ali koriste 83 posto obradivih površina i proizvode 60 posto emisija stakleničkih plinova iz agrikulture.