"Ćelavci"

Prosvjed oporbene stranke protiv novog ministra: Politički dužnosnici obrijali glave

Hina

FOTO/Hwang Kyo-ahn, REUTERS

FOTO/Hwang Kyo-ahn, REUTERS

Zbog istog su razloga prošli tjedan glave obrijale i dvije zastupnice.Hwang Kyo-ahn postao je ‘ćelavac’ u ponedjeljak navečer pred pristašama i novinarima ispred predsjedničke palače. Južnokorejski oporbeni vođa posljednji je u nizu političara koji je javno obrijao glavu u znak prosvjeda protiv vlade. Oporba prosvjeduje protiv novog ministra pravosuđa Choa Kuka čija je obitelj upletena u korupcijske skandale, piše HINA. 


Zbog istog su razloga prošli tjedan glave obrijale i dvije zastupnice. Svo troje su dužnosnici konzervativne stranke koja se protivi vladi predsjednika Moon Jae-ina od kojega traže da smijeni Choa.


Cho Kuk, bivši profesor prava blizak predsjedniku, preuzeo je dužnost prošlog mjeseca. Njegovi kritičari su ljuti jer ga je Moon imenovao unatoč ozbiljnim optužbama za financijske i akademske malverzacije članova njegove obitelji.
Choove supruga, također profesorica, optužena je da za krivotvorenje materijala koji je pomogao njihovoj kćeri da se upiše na fakultet i dobije stipendiju, zbog čega su se pobunili drugi studenti.


Tužitelji također istražuju navodnu prijevaru u jednom fondu povezanom s Choovim rođakom. Istražitelji su proteklih tjedana izveli nekoliko racija u vezi s članovima ministrove obitelji.