Bajka braće Grimm

Pronađen je nadgrobni spomenik prave Snjeguljice. Izložio ga je njemački muzej

P. N.

Foto: Bamberg Diocesan Museum

Foto: Bamberg Diocesan Museum

Nađeni nadgrobni spomenik nije poseban samo zbog priče, već i iz razloga jer žene u to vrijeme nisu dobivale nadgrobne spomenikeU muzeju Bamberške biskupije čuva se nadgrobni spomenik Marije Sophije von Erthal, žene koja je poslužila kao inspiracija braći Grimm za bajku Snjeguljica iz 1812. godine.


Nadgrobni spomenik je nestao kada je razrušena crkva u kojoj je pokopana von Erthal, ali je ponovno pronađen, a obitelj ga je poklonila muzeju u središnjoj Njemačkoj koji ga je nedavno izložio nakon restauracije, prenosi MSN.


Von Erthal je rođena u Lohr am Mainu, odnosno „Snježno bijelom gradu“ i bila je sestra tadašnjeg nadbiskupa iz Mainza.
Majka joj je umrla kad je bila mlada, a otac se ponovno oženio drugom ženom, koja ju je pokušala izopćiti zbog vlastite djece, što vuče paralelu s klasičnom pričom o Snjeguljici koja živi sa svojom zlom maćehom.


Njezin je otac posjedovao tvornicu zrcala te bio dio ugledne industrije izrade stakla u gradu – moguća inspiracija za “čarobno zrcalo na zidu” iz priče, kao i za stakleni lijes Snjeguljice.Međutim, za razliku od Disneyjeve verzije Snjeguljice, von Erthal nikada nije doživjela svoj sretan kraj.


Nikad se nije udavala i preselila se iz svog rodnog kraja 100 kilometara dalje u Bamberg, gdje je na kraju i umrla, slijepa u dobi od 71 godine.


Bamberg je bio poznat po svojih sedam brežuljaka, kao i po ljudima patuljastog rasta koji su radili u rudniku – referentna točka za sedam patuljaka koji su radili u rudniku u adaptaciji filma Walta Disney.


Ljudi u njenom gradu iz Lohr am Maina tvrde da su braća Grimm iskoristili njezinu priču i dodali pojedine elemente.


Njezinu je priču popularizirao 1937. godine Walt Disney u svom prvom animiranom dugometražnom filmu ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’, ali postoje i mnoge druge verzije priče.


Nađeni nadgrobni spomenik nije poseban samo zbog priče, već i iz razloga jer žene u to vrijeme nisu dobivale nadgrobne spomenike.