Star Wars

Pripremite svjetlosne sablje – mačevanje iz popularne filmske franšize sada je i službeno proglašeno sportom

Portal Novilist.hr

Foto/Pixabay - Sith

Foto/Pixabay - Sith

Duel svjetlosnim sabljama, od nedavno je i službeno proglašen sportom. Svjetlosne sablje su već godinama popularan poklon za sve obožavatelje franšize Star Wars. Borba između dobra i zla pomoću mačeva u bojama, omiljena je igra mlađih obožavatelja filmskih klasika. Da svjetlosne sablje nisu omiljeno oružje samo djeci, potvrđuje i najnovija vijest iz Francuske. Njihov Savez za mačevanje službeno je uvrstio duel svjetlosnim sabljama na listu natjecateljskih sportova.


U klubovima i dvoranama za mačevanje u Francuskoj, možete pronaći instruktore koji će vas učiti pravilima i tehnikama borbe svjetlosnim sabljama. Najbolje od svega je to što su i sami klubovi opremljeni LED mačevima, spremnim za duele. 


Unilad prenosi da je tajnik Saveza, Serge Aubailly komentirao da je nedostatak zainteresiranosti za sport kod mladih, velika prijetnja javnom zdravlju. Stoga su odlučili stvoriti poveznicu između discipline i moderne tehnologije. Dodao i je da filmovi poput Star Warsa mogu imati ogroman utjecaj na mlade. “Plaštevi i mačevi su oduvijek imali utjecaj na naš Savez i njegov rast, isto kao i filmovi sa svjetlosnim sabljama. Mladi ljudi to žele probati”, dodao je Aubailly.


Dueli su osmišljeni tako da se borba između Jedija odvija u zatvorenom krugu. Za udarac svjetlosnim mačem u glavu ili tijelo, dodijelit će se pet bodova. Duelist dobiva tri boda ako uspije pogoditi ruku ili nogu protivnika.
Prvi Jedi koji skupi 15 bodova, postaje pobjednik. U slučaju da borba ide prema neriješenom rezultatu, pobjednik je vlasnik svjetlosne sablje s najviše bodova nakon tri minute. Ako oba protivnika skupe jednak broj bodova, dolaze u rundu simboličnog naziva “iznenadna smrt”. Pobjednik ove finalne runde je protivnik koji prvi zada pošten udarac u glavu ili tijelo, prenosi Unilad.