Umiljata životinjica

Priča o Marli, uskrsnom kuniću koji je dobio – obitelj

Foto Ivana Vaupotić

Foto Ivana Vaupotić

Velik broj kunića koji su kupljeni za vrijeme uskrsnih blagdana vrlo brzo završi na cesti. Kunići, prije svega, nisu životinje o kojima se djeca mogu sama brinuti, oni iziskuju brigu poput one za psa ili mačkuRIJEKA Bliži se vrijeme Uskrsa i dječjih želja da za kućnog ljubimca dobiju kunića. Roditelji, dvaput razmislite! Kunići, prije svega, nisu životinje o kojima se djeca mogu sama brinuti, oni iziskuju brigu poput one za psa ili mačku. Većina onih koji žele kunića za kućnog ljubimca ne znaju da su kunići društvena, znatiželjna i vrlo umiljata bića, koja zahtijevaju puno pažnje, već misle da su to životinje koje samo sjede u kavezu i nešto grickaju. Stoga se vrlo često događa da velik broj kunića koji su kupljeni za vrijeme uskrsnih blagdana vrlo brzo završi na cesti.


Naša Marla također je uskrsni kunić koji je prije četiri godine izbačen na cestu. I jedna je od rijetkih koja si je spasila život. Izuzetno znatiželjna i hrabra ušetala je u jedan od zagrebačkih ureda iz kojega su kontaktirali udrugu koja se bavi udomljavanjem kunića. Njezina fotografija ubrzo je objavljena na Facebooku. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ostalo je povijest…


Velika maza


Marla nije prvi kunić u našoj obitelji, zahvaljujući mojoj sestri Maji u našoj je obitelji osam godina sretno živio patuljasti kunić Ronaldo, koji je ime dobio po brazilskom nogometnom virtuozu, u za njega već poznim godinama Maja je spasila i Agatu, koja je također osam godina bila član naše obitelji. A onda je stigla Marla. Cura predivnih očiju, izuzetno umiljata, znatiželjna i hrabra. U početku nije sve bilo idealno, kao tromjesečni kunić očito zanemaren i izbačen na cestu bila je potpuna suprotnost današnjoj Marli.
Kunić koji se ne voli maziti, baca stvari po kući i obavlja nuždu gdje stigne. Danas je Marla najveća maza koja će upravo zahvaljujući svojoj umiljatosti sve osvojiti na prvu, ali i uvijek htjeti biti u centru pažnje. I jednostavno uživa u tome. Kunić uvijek spreman na maženje i poneku sitnu nepodopštinu. Kunić koji obožava jesti, najviše sijeno, koje i inače mora činiti 80 posto njihove prehrane, jedva čeka jutro da izađe iz kaveza i otrči nekoliko krugova ispod zavjesa, bradom se trlja u svoju najdražu kuhinjsku pločicu i na taj joj način poželi dobro jutro, a onda u stopu prati svoje ljude.


Kunić koji je naučio vršiti nuždu u wc-u u kavezu, koji se raduje svakome od nas kada dođemo kući, za što nas nagrađuje sprintevima i skakanjem po kavezu. Ali, i kunić koji itekako zna pokazati svoj karakter i lupiti nogom kada nije dobio onoliko pažnje koliko misli da je zaslužio.Kunići većinu vremena provode dremuckajući, iznimka nije niti Marla, omiljeni dio dana joj je jutro u kojem imamo svoje male rituale. Ja pijem kavu, a Marla slobodno trči i svako toliko dolazi po porciju maženja. Obožava češkanje po glavi i obrazima, za što će uvijek zahvaliti brojnim pusama. Naravno da će malo i odmoriti, a ako ne daj Bože slučajno zaspi, naljutit će se na samu sebe i lupiti nogom. Jer tko zna što je sve propustila. I tako sve iz početka dok ne ogladni i stane ispred kaveza, što znači da joj je za taj dan dosta.


To je znak da je došlo vrijeme za čišćenje kaveza i wc-a, nakon čega slijedi davljenje u sijenu, hrani i vodi koja se treba mijenjati dva puta na dan. No, to ne znači da se više neće htjeti družiti i maziti. Dapače. Svako toliko će stati na zadnje noge, prednjima se uhvatiti za rešetke kaveza, milo pogledati i čekati da netko dođe i malo je pomazi.


Osjetljiva bića


Kad nije vani, Marla vrijeme provodi u kavezu u kojem mora imati dovoljno mjesta da se može ispružiti, jesti, imati pojilicu za vodu i wc čije dno je prekriveno peletima od prešane piljevine koji služe za potpalu peći. Peleti odlično upijaju tekućinu, što znači da kunić nakon mokrenja neće biti mokar, što je vrlo bitno jer imaju vrlo agresivan urin koji im čak i nagriza kožu, a to može biti vrlo opasno. Kavez ne smije biti na direktnoj sunčevoj svjetlosti, blizu radijatora ili neke druge peći, kao niti ispod prozora jer su kunići vrlo osjetljiva bića koja se lako razbole.Stoga je potrebno voditi brigu o njihovom zdravlju, redovito im pregledavati uši, paziti da nemaju mokar nos jer je to znak prehlade i redovito im rezati nokte, za što mi odlazimo veterinaru kod kojega je Marla velika zvijezda koja kod svakog dolaska dobiva samo mnoštvo komplimenata. No, unatoč tome, svaki odlazak veterinaru jako joj je mrzak i nitko sretnii od nje kada se vrati kući.


Slično je i sa mnom, nitko sretniji od mene kada dođem kući u kojoj me dočeka sretan i voljen kunić koji će mi i najteži dan učiniti ljepšim.