Divna obitelj

PRESLATKA OBITELJ ORLOVA Dvojica očeva i jedna majka brinu o tri malena pahuljasta ptića u gnijezdu

Portal Novilist.hr

FOTO/Upper Mississippi River Refuge, Facebook

FOTO/Upper Mississippi River Refuge, Facebook

Prema upraviteljima utočišta rijeke Mississippi, sve tri ptice sudjeluju u održavanju gnijezda, inkubaciji i podizanju mladih orlova. Obitelj koju čine tri orla – dva oca i jedna majka, brinu se o tri malena pahuljasto pernata orla u gnijezdu kraj rijeke Mississippi, doznajemo s MSN-a. Prema upraviteljima utočišta rijeke Mississippi, sve tri ptice (očevi Valor I u Valor II te mama Starr), “sudjeluju u održavanju gnijezda, inkubaciji i podizanju mladih orlova“.


Utočište posjeduje web-kameru koja je zabilježila rijedak primjer tri orla koji se zajedno gnijezde i podižu mlade. Iako nije nečuveno, takav „trojac“ je dokumentiran samo nekoliko puta, prema Nacionalnom društvu Audubon: na Aljasci 1977., u Minnesoti 1983. i u Kaliforniji 1992. godine. 


Obiteljski život u tom gnijezdu bio je u metežu prije nego je stigao Valor II. Prošle su tek dvije otkako su očevi izgubili svoju prvu partnericu Hope. Kada su se Hope i Valor I počeli gnijezditi na ovom mjestu, Valor I “nije bio dobar partner ili otac”, piše Audubon.

“Bio je neodgovoran zbog inkubacije jaja i hranjenja ženke, što su mu zapravo bila jedina dva posla koja je imao.” “Obično su mijenjali uloge, ali dogodilo se da je Hope dugo sjedila u gnijezdu”, kaže Pam Steinhaus, voditeljica službe za posjetitelje u skloništu. “Valor ne bi donosio hranu, pa bi Hope morala ustati i otići u lov.”


Valor I bi u gnijezdu proveo desetak minuta i zatim odletio. Vjerojatno su zbog toga svi u gnijezdu bili sretni kada je doletio Valor II. “Mislim da Hope nije marila za ono što je Valor I radio, pa je dobio zamjenu”, rekao je Steinhaus Audubonu.


Borba orlova


Čak i nakon što se Valor II uselio, Valor I je ostao. Do 2016. trio je bio “kooperativan”. Čak je Valori I počeo više raditi, očito motiviran novim muškim kolegom.  Ali sretno gnijezdo nije dugo trajalo jer je Hope nestala na misteriozan način.


Očevi su izgubili svoju prvu partnericu kada su njihovo gnijezdo napala dva odrasla muška orla. Dva su orla napala gnijezdo, a bitka je trajala više od dva sata. Kamere su zabilježile događaj, a video pokazuje orlove kako se bore. Kada je borba završila, Hope je nestala.


„Tražili su je, ali nisu ju pronašli – čak niti jedno pero na tlu gdje se vodila borba.“ , prenosi MSN. Dvojica očeva su obranili mlade orliće i gnijezdo. Nastavili su odgajati mlade ptice bez majke. Orlići su odletjeli krajem svibnja, a očevi su odlučili pronaći novu partnericu. Uskoro je u gnijezdo stigla Starr.


Položila je tri jaja iz kojih su se su ožujku i travnju izlegle malene ptice. Očekuje se da će mladi orlići poletjeti iz obiteljskog gnijezda tijekom tjedana koji slijede.