Space Roasters

Predstavljen nevjerojatan pothvat: Uskoro stiže kava sa zrncima pečenim u svemiru

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Ako ste se zasitili obične kave, uskoro bi mogli probati i jednu sasvim novu vrstu. Dvojica poduzetnika pod imenom Space Roasters planiraju na tržište plasirati kavu napravljenu od zrna ispečenih u svemiru. Ideja je u teoriji vrlo jednostavno, a dvojac već ima svu potrebnu tehnologiju. Anders Cavallini iz Los Angelesa i Hatem Alkhafaji iz Dubaija, upoznali su se na Međunarodnom svemirskom sveučilištu u Francuskoj. Pohađajući nastavu iz znanosti o svemiru, došli su na ideju prženja kave na nultoj gravitaciji. 


Ovako dobivena šalica kave, neće biti za svačiji džep. Zrna kave bi letjela svemirom da bi se prepržila, a zatim bi se skupljala s mjesta gdje “slete”, da bi se mogla skuhati kava. Šalica će koštati oko 200 dolara, ali dvojac tvrdi da već imaju tržište na kojem će prodavati proizvod, prenosi Autoevolution. U Dubaiju sljedeće godine planiraju napraviti posebnu ustanovu – mješavinu muzeja i kafića pod imenom “Space Station Cafe”. Poduzetnici kažu da su u tijeku pregovori s nekoliko velikih agencija za svemir, kao i s investitorima. 


“Znamo da su cijene visoke za obične ljude, ali ima ih puno koji bi platili za ovo. Ako cijenite kompleksnost, dužinu procesa i inženjere koji stoje iza svega ovoga, onda vas šalica zapravo dođe vrlo jeftino. Netko drugi bi tražio i puno više za ovakvu kavu”, izjavio je Alkhafaji za Autoevolution. Dvojac se na svojoj Facebook stranici, već pohvalio i dizajnom šalica u kojima će se poslužiti ova neobična kava.

Proces stvaranja ovakve kave odvijat će se na način da 300 kilograma zrna kave spakiraju u Space Roasting kapsulu. Ista će biti zakvačena na raketu, a na udaljenosti od 200 kilometara u svemiru će se otkačiti od raketa. Kapsula će zatim započeti proces ponovnog ulaska  u zemljinu atmosferu. Vrućina koju će omogućiti spuštanje kapsule iz svemira, na nultoj točki gravitacije, osigurat će da se sva zrna kave jednako preprže.