Humoristične serije

Potvrđeno: Gledanje mega popularnih „Prijatelja“ pomaže u liječenju anksioznosti

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Jedan od boljih načina provođenja kišnog popodneva je gledanje omiljenih serija. Ako su vam "Prijatelji" visoko na to ljestvici, onda će vas ova vijest razveseliti. Klinički psiholog Marc Hekster, objasnio je da sadržaj serije može pozitivno utjecati na ljude koji pate od anksioznosti, prenosi Unilad.


„Već više od dvadeset godina radim s ljudima koji pate od anksioznosti. Uz ostale čimbenike, mogu zaključiti da će liječenju simptoma pomoći emisije poput ‘Prijatelja’ i ‘Teorije velikog praska’. Anksioznost je u stvari ljudski alarm unutar uma, pokazatelj da nešto ne valja i obično je rezultat nakupljenih i neobrađenih osjećaja. Skupljanje tih osjećaja je slično ekspres – loncu jer će nagomilani osjećaji uvijek pronaći način da iziđu na površinu“, kaže psiholog Hekster.


„Ako se ti osjećaji ne mogu izraziti, aktivira se alarmni sustav što nije ugodno za osobu koja pati od anksioznosti. Malo će ljudi nešto reći o tome, htjet će pronaći način kako da izbjegnu situaciju.“Hekster kaže da problemi likova u seriji „Prijatelji“ mogu ljudima pružiti utjehu, te osjećaj bijega.


„Praćenje te serije je iskustvo popravka, gledanje likova koji imaju neki problem, a zatim ga riješe, obično u kontekstu drugih veza u svojim životima. Složeni problemi su fokus svake epizode, a onda se rješavaju unutar odnosa koji su zapravo i poanta serije. To je čisti način bijega od stvarnosti – odlično, samo dajte“, kaže Hekster, a prenosi Unilad.
U slučaju da niste obožavatelj serije jer smatrate da se uvijek ponavlja, Hekster kaže da je upravo činjenica što možemo pretpostaviti kako će se odvijati epizoda, ključna i efektivna za smirivanje osjećaja vezanih uz anksioznost.„Smirujuće je svaki put vidjeti jednak ishod i znati da se na njega možete osloniti. To je srce ljudskog razvoja. Kada su odrasli anksiozni, mogu imati osjećaj straha ili brige slično djetetu, što se može ublažiti ponavljanjem.“, objašnjava Hekster.