Legendarni Diego

Postao je otac više od osamsto malenih kornjača i spasio svoju vrstu, a sada se vraća kući

P. N.

FOTO/PxFuel

FOTO/PxFuel

Dobru vijest su potvrdili konzervatori Nacionalnih parkova Galápagosa. Diego je jedna od kornjača koja je 1960. godine odabrana za program parenja na otoku Santa Cruz, smještenom na sjeverozapadnoj obali Kalifornije, prenosi LADBible. U to vrijeme, tek su tek dva mužjaka i dvanaest ženki kornjača iste vrste poput Diega živjeli na otoku Española. Riječ je o kornjačama vrste Chelonoidis hoodensis. Diega su u to vrijeme pronašli u Zoološkom vrtu u San Diegu. 


Više od pedeset godina nakon što je uspješno na svijet stiglo više od dvije tisuće beba divovskih kornjača, Ministarstvo okoliša Ekvadora odlučilo je završiti inicijativu restoracije divovskih kornjača (Giant Tortoise Restoration Initiative).


Dobru vijest su potvrdili konzervatori Nacionalnih parkova Galápagosa. 
Washington Tapia, direktor navedene inicijative potvrdio je da postoje “dovoljni uvjeti” da se populacija ovih kornjača vrati u normalu.


“Temeljeno na posljednjim rezultatima istraživanja provedenog krajem 2019. godine te svim podatcima od 1960. godine, za oba otoka i njihovu populacija kornjača, razvili smo matematičke modele s različitim mogućim scenarijima za idućih stotinu godina. Zaključak je da otok ima dovoljne uvjete za normalan rast populacije, čak i bez ikakvih novih repatrijacija mladunčadi”, kazao je 


Dirketor Nacionalnog parka Galápagos, Jorge Carrión,  dodaje da je ovaj program pomogao ravnoteži ekosustava na otoku.


“Uz oporavak populacije divovskih kornjača gdje se brojka popela s 15 na 2000 zahvaljujući programu, usvojene akcije za ekološku restauraciju otoka, poput iskorjenjivanje uvezenih vrsta i obnova kaktusa projektom ‘Galápagos Verde 2050’ pomogli su osigurati da otočni ekosustavi trenutno imaju odgovarajuće uvjete za podršku rastućoj populaciji kornjača”, zaključuje Carrión.


Tijekom godina, Diego koji sada ima više od stotinu godina, postao je praktički oslonac za ideju konzervatora jer se za oko 40 posto kornjača na otoku smatra da su u rodu s njime. Nakon više od osam desetljeća daleko od svoje domovine, Diego će se zajedno sa 14 preostalih originalnih uzgajivača, vratiti divljini, prenosi LADBible.


Prošlog je tjedna započeo proces karantene koji pomaže “eliminaciji rizika od sjemena biljki koje nisu tipične za otok”, za povratak Diega i ekipe. Cilj je osloboditi ih natrag na otok Españolu s kojeg i potječu, u ožujku ove godine.