Dobitna kombinacija

Posjetitelj muzeja „razbio“ šifru: „Rekli su da sef nitko nije uspio otvoriti i da je njegov sadržaj misterija“

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

„Skočio sam i svima objavio da kupujem listić za lutriju“, rekao je Mills nakon što je čuo da je kombinacija „kliknula“. ALBERTA – Stephen Mills je tijekom posjeta kanadskom muzeju uočio prašnjavi stari sef. Pomislio je da će razbiti kod za otvaranje sefa „kao u filmu“. Ali, kada je počeo isprobavati šifre, doista je dobio “hollywoodski” kraj, javlja Guardian.


Muzej „Vermilion Heritage“ u Alberti, dom je velikog i crnog metalnog sefa. Osoblje zna da je sef doniran muzeju 90-ih, ali njegov je sadržaj misterija već desetljećima – dok Mills nije neočekivano razbio kod.


Mills je posjetio muzej s obitelji, a njihov vodič Tom Kibblewhite je za sef rekao da teži 900 kilograma i „zatvoren je generacijama“.
Godinama, sef je meta volontera u muzeju jer proizvođač nije mogao dati savjet kako ga otvoriti. Bravar je izjavio da godine neaktivnosti oko sefa, mogu usporiti fine zupčanike, čineći ih neoperativnima.


Ali, Mills je pitao može li ga pokušati otvoriti. „Kibblewhite je rekao da ga nitko nije uspio otvoriti i da je njegov sadržaj misterija. Mislio sam da će to biti super stvar za nasmijati klince. Kakva vremenska kapsula.“, kaže Mills za Guardian.


Naslonivši uho na metal, počeo je kombinirati brojke. Brojevi su bili u rasponu od nula do šezdeset, a Millsova kombinacija je okretanje u smjeru kazaljke sata tri puta na 20, suprotno od kazaljke na satu dva puta do 40, a zatim jednom u smjeru kazaljke na satu na 60.


„Skočio sam i svima objavio da kupujem listić za lutriju“, rekao je Mills nakon što je čuo da je kombinacija „kliknula“.


Šokirani volonteri su se brzo okupili oko sefa da vide što je to bilo skriveno više od tri desetljeća. U sefu ih je dočekala – konobarska knjiga narudžbi i platni listić iz 1970. godine. Tellerreport prenosi da su otkrićem svi bili pomalo razočarani. 


“Nažalost, to nije bilo nešto za što smo mislili da će biti unutra. Neki stari papiri, računi i to je to”, rekao je Mills. 


Unatoč tome što znaju kombinaciju, osoblje više ništa ne prepušta slučaju pa su stavili ljepljivu traku preko iglica sefa da se više ne bi zatvorio.